Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Вълчев: Учебният срок ще приключи навреме. Засега не се предвижда отлагане на матурите

OFFNews 16 януари 2021 в 19:02 2456 1

Завършването на учебния срок няма да се отложи, тъй като през него обучението не е прекъсвало, не е имало екскурзии и грипна ваканция. Засега не се предвижда и промяна в датите на матурите.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова тв.

"Няма да се отложи завършването на срока. През цялото време децата са се обучавали. Учителите не са спрели да работят, дори там, където няма устройства. Имаме обхватно компенсаторно обучение. Само 1% не участват по никакъв начин в обучението", категоричен бе Вълчев.

"Разумно е да върнем децата в училище. Ще ги редуваме, ще се започне с приоритетните класове. Но до пролетта ще бъдем в умерен вариант, като редуваме посещението на учениците в учебните заведения с дистанционно обучение". Следим внимателно ситуацията. Последната седмица преди 1 февруари ще бъде анализирана ситуацията и тогава ще бъде решено окончателно", обясни той.

Вълчев напомни изискването учениците от 5. до 12. клас задължително да носят маски в училищата. Ще се проветрява по-често, а целта е учениците да излизат по-често навън, заяви той. "Учениците по-малко заразяват, особено при малките деца, проблемът е класната стая, където има много взаимодействие, което допринася за разпространението на заразата. Ако се носят маски, вероятността за предаване на вирус е много по-малка", смята министърът на образованието.

В МОН са притеснени от риска, който води новият британски щам, призна Вълчев. 

Министърът обяви още, че вече има списък с желаещите да се ваксинират срещу коронавируса учители - 19 000 са заявили намерение да се имунизират, но списъкът е отворен и продължават да се пълни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews