Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Въглеродно неутрална сертификация

OFFNews 23 януари 2022 в 15:09 1229 0

Снимка depositphotos

Изменението на климата е един от най-належащите проблеми, пред които е изправено съвременното общество. За да се ограничи повишаването на температурата до 2 градуса, трябва да се намалят глобалните емисии на парникови газове (ПГ), поради което нараства призивът към компаниите да монитират и управляват техните емисии. Много държави и частни компании поемат ангажименти да намалят емисиите си и да станат въглеродно неутрални. Закупуването на въглеродни кредити, е начин такива организации да компенсират емисиите си, които не могат да бъдат избегнати. Тези кредити се генерират от проекти, които намаляват или избягват емисиите, така наречените проекти за компенсиране на въглеродни емисии. Това е приложимо за всички аспекти на икономиката: енергетика, промишленост, строителство, транспорт, отпадъци, минно дело, селско стопанство, горско стопанство, поддържане на влажни зони.

Готова ли е вашата компания да поеме окончателен ангажимент за борба с изменението на климата и да стане въглеродно неутрална? Добавете доверие към вашите амбиции, като получите сертификат от Control Union. Въглеродно-неутралната сертификация е етикет, който може да бъде получен чрез намаляване на емисиите на вашата компания или продукт, и компенсиране на останалите емисии с въглеродни кредити.

Control Union предлага въглеродно-неутрална сертификация в съответствие с PAS 2060, което ви помага да преодолеете общественото недоверие към непроверими твърдения за въглеродна неутралност, като докажете, че вашите усилия са реални и заслужаващи доверие. PAS 2060 е единствената международно призната насока за това как да се постигнат въглеродно неутрални бизнес операции или продукти. Основата на това сертифициране е постигане на съответствие със стандартите ISO 14064-1 Проверка на въглеродния отпечатък и ISO 14064-2 Валидиране/верификация за намаляване на емисиите.

Control Union може Ви подпомогне в процеса в качеството си на акредитиран орган за валидиране и проверка съобразно ISO 14065 (VVB).

ISO 14064-1 Проверка на въглеродния отпечатък е основният стандарт за извършване на корпоративна инвентаризация на парникови газове или с други думи, изчисляване на корпоративния въглероден отпечатък. Поддръжката се фокусира върху проверката на вашите годишни емисии на парникови газове. ISO 14064-2 Валидиране/верификация за намаляване на емисиите е основният стандарт за изпълнение на проект за намаляване на емисиите. Създаването на проект за намаляване на емисиите ще ви помогне да идентифицирате възможности за намаляване на обхвата на вашите емисии.

В някои случаи намаленията на емисиите дори могат да бъдат преобразувани във въглеродни кредити. Тези кредити могат да се продават като компенсации на компании, които искат или трябва да компенсират собствените си емисии. Има няколко стандарта, които издават въглеродни кредити, всеки със собствен фокус и изисквания за проекта. За да се гарантира качеството на тези кредити, стандартите изискват валидиране от трета страна на проектните планове преди изпълнението и проверка от трета страна на реализираните намаления на емисиите след изпълнението.

В тази посока понастоящем предлагаме валидиране и верификация на проекти за компенсиране на въглерода по стандарта Plan Vivo. Стандартът Plan Vivo е сравнително малка програма, но най-големият стандарт за проекти с дребни стопани и общности в горското стопанство. Plan Vivo сертифицира проекти за земеползване с намаляване на емисиите, социални и екологични ползи в бедните селски общности.

Механизмът за Въглеродни кредити Verified Carbon Standard (VCS) понастоящем е най-големият емитент на въглеродни кредити в света. VCS е разработен и се управлява от организацията Verra. Проекти, демонстриращи допълнителни социални или екологични ползи, освен намаляване на емисиите, отговарят на условията за комбиниране на VCS сертифициране с други програми на Verra, като например стандартите Climate, Community and Biodiversity (CCB). Кредитите, сертифицирани по програмата VCS, се наричат Verified Carbon Units (VCU). В допълнение към използването за доброволно компенсиране на индивидуално или организационно ниво, VCU се приемат и за изпълнение на задълженията за съответствие съгласно CORSIA (определяща цели за намаляване на емисиите за международни авиокомпании) и съгласно определени правителствени разпоредби (определящи цели за намаляване на емисиите за компаниите).

Снимка: depositphotos

ISCC вече е широко известна доброволна схема, призната съгласно Директивата на ЕС за възобновяема енергия, с фокус върху горивата за автомобилния и железопътния транспорт. Схемата ISCC вече отговаря и на условията за устойчиви авиационни горива (SAF), покривайки изискванията на CORSIA, ICAO. От февруари 2021 г. Control Union е първият признат сертифициращ орган за ISCC CORSIA.

Можем да предложим още REGENAGRI® - програма за регенериращо земеделие, насочена към доброто състояние на почвите и облагодетелстване на ползвателите им. Разработена от експерти в областта на почвите, устойчивостта и агрономството, фокусът на инициативата е върху оздравяването на почвите и климатичната криза. REGENAGRI® подкрепя фермите и организациите да преминат към възобновяващи земеделски техники, които увеличават органичната материя в почвата, насърчават биоразнообразието, намаляват емисиите на парникови газове и улавят CO2.

Снимка: depositphotos

Глобалният стандарт за рециклиране (Global Recycle Standard или GRS) първоначално е разработен от Control Union през 2008 г, като от 2011 г. управлението и прилагането му е прехвърлено на организацията Textile Exchange. GRS е международен, доброволен, напълно продуктов стандарт, който определя изисквания за сертифициране на рециклирани от трети страни съдържание, снабдителна верига, социални и екологични практики, химически ограничения, емисии на CO2.

Сертификационните услуги от името на Control Union Certifications в България и региона се предоставя от Контрол Юнион България ЕООД. Компанията разполага с добре обучени и квалифицирани местни специалисти и одитори, които са на разположение за осъществяване на целите ви относно придобиването и/или поддържането на сертификат.

По въпроси относно сертифициране по избрана от вас програма, можете да се свържете на електронна поща: [email protected], телефон: (02) 9266437 и адрес София 1000, ул. Георги Сава Раковски 99, ет.7, офис 9. Помощна информация относно сертификационните програми и останалите услуги предоставяни от Контрол Юнион България ЕООД , може да намерите на интернет страницата: www.controlunion.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews