В Търговище пак плашат гаргите с ултразвук

OFFNews 17 март 2016 в 11:10 2925 3

гарги
Уредът за плашене на гарги е известен в търговската мрежа като "птицегон".

Община Търговище продължава да търси решение на проблема с ятата гарги в централната градска част, като закупи и монтира нови електронни звукови апарати за прогонване на птиците. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията.

От миналата седмица експериментално са монтирани 5 съоръжения, които използват дигитално усилени записи на хищни птици, за да създадат заблуда, че вредителите се намират в непосредствена опасност и трябва да напуснат територията.

Звуковият електронен апарат с датчик за прогонване на птици, произвежда хищнически повици на соколи, ястреби или бухали. Инсталацията се задейства на определен интервал от време в светлата част на деня.

Апаратите са закупени от общинското предприятие „Флора”. Единият от тях покрива площ от 33 дка, и струва 380 лева, а останалите обхващат по 4 дка всеки. С тях се допълват другите 4 соларни съоръжения с ултразвук, които бяха монтирани миналата година в района на централната градска част, но не се оказаха достатъчно ефективни. Те струваха 1620 лева и излъчваха вълни от 17 до 24kHz. Новите уреди ще са с по-широк честотен диапазон и по-голяма мощност. 

Използваните уреди са безвредни за околната среда, хората и животните и се явяват хуманен начин за справяне с проблема с голямата популация на птиците и прогонването им.

Все още е рано да се прогнозира ще има ли положителен краен ефект от поставянето на новите съоръжения, които целят изгонване на гаргите от центъра, намаляване на шума и замърсяването от птиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!