В Стрелча скърбят за загубата на техен земляк - успешен мениджър в САЩ

Диана Варникова 26 август 2022 в 18:34 6386 0

Фил Филипов

Снимка Архив

Фил Филипов

По повод непрежалимата загуба на успешния мениджър, признат на световно ниво, дарител и почетен гражданин на Стрелча Фил Филипов кметът на общината Георги Павлов изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките му, в което се казва:

"От свое име и от името на стрелчанската общественост поднасям най-дълбоки съболезнования по повод непрежалимата загуба на почетния гражданин на Стрелча Фил Филипов.

Прощаваме се с една от най-значимите личности, родени в Стрелча и успешен мениджър, познат в целия свят.

Животът на Фил Филипов е белязан от успеха. Признанието на бизнес елита не идва даром, а е следствие на целеустременост и твърда воля, които издигат българския работник-емигрант до върховете на бизнес управлението.

Фил Филипов остави материално наследство на Стрелча чрез своите многобройни дарения, но най-ценни са духовните дарения - афористично формулирания възглед “Поеми контрол! Поеми риск! Постигни успех!” и книгата “Философии” – истински наръчник за иновативния успех.

Фил Филипов имаше международно корпоративно признание и бе космополит, но никога не забрави Стрелча. Емблематични ще останат годишните му срещи с приятелите, в които разкриваше голямото си сърце и богата душевност. Безкрайно обичан и уважаван от съгражданите си, съвсем заслужено, той получи най-голямото отличие на общината – званието “Почетен гражданин на Стрелча” през 2016 г.

Но най-голямата награда за неговия принос към града и общината бе уважението и любовта на хората.

Разделяме се с истински голяма личност. В паметта ни ще остане не само силната воля и характер на Фил Филипов, но и прекрасната му лъчезарна усмивка.

Силно се надявам спомените и подкрепа от всички нас да смекчат болката от загубата".

Филип Стоянов Филипов (Фил Филипов) е роден в Стрелча през 1946 г. Несъгласен с комунистическия режим, бяга от страната през 1964 г. Прекарва известно време в лагер за политически емигранти в Гърция и пристига в САЩ през 1965 г. Започва кариерата си като общ работник в International Harvester Company.

Фил Филипов е бил президент и изпълнителен директор на Кранове Терекс (Terex Cranes), изпълнителен вицепрезидент на компанията, президент и изпълнителен директор на подразделение на компанията Кьоринг и управляващ директор на компанията Кларк Матириалс Хендлинг (Clark Material Handling Company) в Европа.

Той е преструктурирал и възродил някои добре известни марки Koehring, P&H, PPM, Simon, Demag, Schaeff, Tatra и много други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки