"В следващия месец трябва да се готвим за терористични атаки"

OFFNews 27 юни 2015 в 14:47 6040 3

Славчо Велков.

„Цял месец трябва да очакваме действия на „Ислямска държава”, заяви експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков пред bTV, като добави, че причините за това са, че лидерът на ИД е призовал за активно подновяване на джихада по време на Рамазана.

Според него Западът проспива действията на ИД и трябва да предприеме по-сериозни мерки, в това число и България, която също е заплашена от терористични нападения.

Хубавото засега е, че не сме във фокуса на джихадистите, тъй като не сме активен участник в борбата срещу тях и те си доставят оръжия през нас.

ИД е опасна, защото има огромна територия и структура, подобна на държава. Затова унищожението й чисто военно е много трудно, още повече, че Турция не се намесва активно срещу нея. Велков обаче смята, че в един момент „Ислямска държава” ще се унищожи сама заради консервативните си идеи.

Терористите са много добри манипулатори, които прокарват идеите си сред голям брой „нормални, интелигентни хора, израснали в светски семейства, които попадайки под влиянието на ултра консервативни идеи променят много бързо нагласата си – буквално за месеци”.

Експертът коментира, че това, което обединява атентатите на различни места по света, е самото понятие „тероризъм”. Той отдели акта във Франция от останалите, защото не носи специфичните белези на организирана операция на организация.

Той смята, че французинът Ясин Слахи, който обезглави вчера шефа си в завода, в който е работил, е възможно да е бил с ислямистки наклонности, но определено е имал личен мотив срещу началника си.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews