В Синеморец е разрешено строителството на 95 сгради след “спирането” на незаконната канализация

Георги А. Ангелов 21 август 2021 в 07:49 8654 1

Снимка Георги А. Ангелов/OFFNews

Този хотел в Синеморец е построен с разрешение за строителство на три вили, чиито отпадни води ще се заустват в изгребна яма.

От 2008 година, когато РДНСК Бургас е издала заповед за забрана за ползването на незаконния колектор изливащ отпадните води на Синеморец в морето, до тази година община Царево е издала 201 бр. строителни разрешения. 95 от тези разрешителни са за хотели, басейни, жилищни сгради, супермаркет и други постройки, които изискват включване в канализацията. Данните за строителните разрешения са извадени са от сайта на община Царево от активиста Борислав Борисов.

Синеморец няма пречиствателна станция и не е ясно колко от тези нови постройки са включени в незаконния колектор и колко използват изгребни ями или евентуално собствени пречиствателни станции. В РИОСВ - Бургас би трябвало да знаят, че в Синеморец няма пречиствателна станция, но дават зелена светлина за строителството на нови хотели и курортни жилища, като преценяват, че няма нужда от оценки за въздействие на околната среда. В едно от решенията от март 2018 г за инвестиционно намерение за строителството на 8 търговски обекта и 15 бунгала пише, като условие: “Да се осигури отвеждане на битовите отпадъчни води, в канализационна мрежа с достатъчни капацитетни възможности и последващо пречистване, съгласно становище на РЗИ Бургас”.

За това Борисов и активистите от групата “Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!” са изпратили запитване до РИОСВ в което питат: В колко от одобрените инвестиционните намерения за периода 2013-2021г. е посочено, че ще бъдат включени в съществуваща канализация с последващо пречистване.

Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас обяви на 6 август, че ще наложи финансова санкция на община Царево за незаконен строеж на канализационен колектор. Проверката е извършена след сигнал и снимки в социалните мрежи. По информация на дирекцията за строителен контрол нарушението е констатирано още преди 13 години. Канализационният колектор излива отпадните води от главен канализационен колектор в морето край залива Свети Яни.

Заповедта за премахването му е потвърдена от Върховния административен съд. Тази тръба повече от 30 години излива битовите и фекалните води на Синеморец в морето, каза кметът на Царево Георги Лапчев в началото на месеца. "Ще закопаем с един багер тръбата и ще задръстим цялото село. Трябва да изгоним хората от Синеморец и да им кажем - много съжаляваме, но в това село никога не е имало пречиствателна станция и скоро няма да има", иронизира Ляпчев пред БНР.

Община Царево има изготвен идеен проект за Пречиствателна станция в Синеморец, но той не можел да бъде финансиран със средства от общинския бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови