Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

В Шабла започват бойни стрелби на ПВО и авиацията, ще се включи и флотът

Подготовката е част от учението на НАТО Ramstein Legacy - 2024

OFFNews 09 юни 2024 в 13:31 1994 3

Стрелби на противовъздушната ни отбрана край Шабла
Стрелби на противовъздушната ни отбрана на полигона край Шабла.

Съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Българската армия започват от утре, 10 юни, на Зенитния полигон на ВВС – Шабла. Подготовката, която ще продължи до 13 юни, е част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в Румъния, съобщи Министерството на отбраната.

В продължение на четири дни формированията от българските Военновъздушни сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, ще проведат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. Ще бъдат изпълнявани елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се проведат съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на Военновъздушните сили за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.

По време на полетите ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за усъвършенстване на техните умения. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух - повърхност“ по морска мишена.

Бойната техника от състава на ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби, включва самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”. Формированията на Сухопътните войски ще участват с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.

Общ ръководител на съвместните бойни стрелби ще бъде заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Димитър Георгиев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    3

    Джендо Джедев

    09.06 2024 в 18:00

    Водолазът няма ли да каже, че е за мир и че се въвличаме във война?

    800

    2

    4I4ATA

    09.06 2024 в 16:32

    В армията ни има купища русороби! Просто трябва да се изгонят без право на пенсия!

    2550

    1

    alfakentavur

    09.06 2024 в 13:51

    Честити ни първи 20 години в НАТО!
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II