В Пловдив се провежда учение на европейската военно-транспортна авиация (снимки)

OFFNews 31 март 2015 в 13:16 3669 0

В Пловдив се провежда учение на европейската военно-транспортна авиация (снимки)

Снимка ВВС

На летище Пловдив се провежда Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на екипажи от военно-транспортна авиация, който ще приключи на 3 април 2015 г. В него участват екипажи от ВВС на Германия, Италия, Франция и България, положили изпит за входно ниво, съобщиха от щаба на българските ВВС.

Курсът следва предварително изготвена програма, която се състои от сутрешни лекции, водени от тактически инструктори, и следобедни практически задачи-полети за екипажите. Предвидени са по девет полета за екипаж, съдържащи различни и сложни видове тактически подготовки. Всеки полет има различно съдържание, което да затвърди на практика преподадената теория. По време на полетите към всеки летателен екипаж е прикрепен тактически инструктор, който участва в планирането, разучаването и осмислянето на всяка задача. Инструкторът помага на екипажа по време на полета и следи дали и доколко изпълнението на задачите отговаря на зададените стандарти. След полета следва разбор, на който инструкторът оценява действията на екипажа и дали е постигнал целите.

В този курс, освен чужденците-инструктори, участва и български тактически инструктор. Това е пилотът от 16-а транспортна авиогрупа Враждебна капитан Веселин Асенов. Той служи като инспектор в служба „Летателно-тактическа подготовка” в авиогрупата и е единственият български сертифициран инструктор, завършил Европейски курс за тактически инструктори в гр.Пиза, Италия. Водените от него лекции са на теми „Планиране на мисия” и „Разбор на тактическа мисия”. Капитан Асенов лети с германския екипаж и си е поставил за цел да ги усъвършенства в оцеляването при полети във враждебна среда.

До този момент екипажите на 4-те държави са изпълнили полети на малка височина, полети над планински терен, кацане на грунтова писта, пускане на товари и парашутисти. Предстоят им полети за преодоляване на ПВО, с участието на ЗРВ на Военновъздушните сили и Сухопътни войски, заплахи от изтребители, където ще се включат родните МиГ-29, и тактически заходи.

От българска страна в курса участва екипаж, в състав: пилоти капитан Илиян Илиев – командир на екипажа, и капитан Николай Георгиев, борден инженер капитан Огнян Лидански и лоудмастер сержант Калоян Кръстев.

Директорът на Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военно-транспортната авиация подполковник Микеле Рега от италианските ВВС обобщава същността на обучението: „Целта е да се стандартизира нивото на подготовка на европейските екипажи, за да могат да действат в реални условия. Една нация няма да участва сама в реална операция. Това ще бъде съвместно усилие. Така че, отделните нации ще трябва да работят заедно. А за да работят заедно, те трябва да тренират заедно. Това и правим тук.”

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови