В Пернишко погнаха злото с огън и и тъпани, екипи на ВиК отстраняват тежка авария пак

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2020 в 23:29 3208 1

Снимка Сергей Антонов

Кошмарът на водната криза не можа да възпре Драгичево, Батановци и всички села в Пернишко, улиците им пращяха от хора в народни носии, оборудвани с тъпани, факли и гръмки хлопатари, мощна заря озари небето - Сурва е и няма отказване.

Уникалният спектакъл на сурвакарите прогони злото, или поне такава е целта му според стародавния обичай. Тази вечер всички села в Пернишко ликуват, предаде регионалното издание „За Перник“. Страшни сурвакари и мечкаре с факли палят огромен огън, около който танцуват със своите звънци, за да прогонят злите сили далеч от селата. А на сутринта на 14-и януари маскирани мъже ще обикалят по домовете и благославят за здраве и берекет. След това на площада отново ще се съберат, за да празнуват.

„Мироглед“ съобщава, че празникът Сурва е лумнал тази вечер в Пернишко, а кметът Станислав Владимиров е избухнал: „Догодина ще взривим България!“, но с фестивал. Стотици хора са се стекли в Батановци за запалването на сурвакарския огън. Сред тях са кметът на Перник Владимиров, заместниците му и регионалният директор на ЮНЕСКО Ирена Тодорова.

„Няма как тази традиция да угасне и затова съм убеден, че и следващите поколения ще продължат тази невероятна магия. Догодина фестивалът в Перник ще бъде още по-мащабен и по-красив, и ще взривим България!“, зарекъл се е Владимиров.

На 13 и 14 януари 57 села в 5 общини в Пернишка област се отбелязва най-чаканият обичай Сурва, местните хора се стягат за него през цялата година и изработват костюмите и маските. Празникът се чества в нощта на Василовден по стар стил – сурвакари обхождат домовете и благославят стопаните им за здраве и берекет.

Този обичай е зрелищен, многолюден и жив, предава се от баща на син, а за местните жители той е религия, отбелязва изданието. Преди 3 години Сурва стана част от световното семейство на ЮНЕСКО.

А докато народът с уникалния си празник гони злото, екипи на В и К ще работят цяла нощ по отстраняването на аварията, оставила съвсем без вода цялата Байкушева махала и квартал „Калкас“ вечерта в 19 ч.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

DepecheMode

14.01 2020 в 17:18

Хубаво гонят злото ама злото си остава - под формата на липса на вода. И не се вижда спасение, поне не в скоро време.