В парламента ограничиха достъпа на журналистите в Министерски съвет мерят температурата им

Георги А. Ангелов, Ирина Евгениева 11 март 2020 в 09:00 1935 0

Снимка Александра Маркарян

За ограничаване на мерките от COVID-19 достъпът на журналистите до кулоарите на парламента e ограничен от днес. Засилени са и мерките в Министерски съвет. На входа се мери температурата на журналистите, фоторепортерите и операторите, като задължителна е и дезинфекцията на ръцете с антибактериален гел.

При влизане в парламента на репортерите се раздава лист с мерките. Според тях вече не може да се използва пресцентърът, който е на първия етаж на сградата, а журналистите трябва да наблюдават пленарното заседание от зала "Запад", която е на втория етаж.

На тях им е разрешено да слизат до кафе-клуба само за половин час между 9 и 9:30, а до стола на парламента след 13:30 часа. Пред импровизирания пресклуб е осигурени автомат за кафе.

Изявления на депутати и разговори с тях също не могат да се правят в кулоарите, а само в зала "Запад" и Пресклуба до него след съгласуване с партийните PR служители. Телевизионните оператори могат да снимат заседанията на парламента от галерията, която се намира зад пленарната зала. 

"За съжаление трябваше да вземем мерките за ограничаване на разпространението на вируса", каза председателят на парламента Цвета Караянчева, която мина за минута през зала "Запад". 

Служителите на НСО проверяват влизащите в парламента с ръкавици, а пред пленарната зала са осигурени дезинфектанти за ръце. 

Вчера мерките в Министерски съвет бяха още по-засилени - журналистите, фоторепортерите и операторите минаха през обстоен преглед. Имаше и осигурен лекар и линейка. Раздаваха се маски, антибактериален гел и се измерваше на телесната температура.

Председателят на оперативния щаб генерал проф. Венцислав Мутафчийски вчера заяви, че това е било само "тренировка" как трябва да се реагира при възникване на коронавирус в София. Днес самият той не мина през проверката на входа.

"Мерките за журналистите бяха одобрени от всички парламентарни групи", каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на брифинг в зала "Запад". 

"Всички мерки са представени на председателски съвет. В никакъв случай не може в Народното събрание да се налагат мерки, които са еднолично решение на председателя, на някой от администрацията или на политическа партия ГЕРБ. Имаше съгласие за тези мерки, те бяха обсъдени на председателски съвет. Съжалявам, ако някой от колегите е пропуснал някои от точките, които са се обсъждали на председателски съвет", увери Дариткова и апелира ситуацията с коронавируса да не се политизира.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че ще предаде на ръководството на Народното събрание недоволството и възмущението на всички журалисти и желанието им те да се движат свободно в кулоарите. Тя обясни, че това не е еднолично решение на ГЕРБ, а е взето именно от председателския съвет.

"Усещам леко напрежение сред вас. Ситуацията е нова, но се надявам да намерим оптималният вариант вие да вършите своята работа и в същото време да има гаранция за предпазване, защото тези мерки не са защита на народните представители, а и са за ваша сигурност. Надявам се да проявите разбиране. Ако има проблеми, те ще се решават, но в ситуацията, в която се намираме, трябва да преодоляваме и личните си недоволства и да подхождаме солидарно, координирано и дисциплинирано", завърши Дариткова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки