В парка може без куче и внуче, без сватби над 10 души до 14 юни

Министър Ананиев издаде 4 заповеди за живот в извънредна епидемична обстановка

OFFNews 14 май 2020 в 06:47 11930 2

Снимка Сергей Антонов

Министър Кирил Ананиев издаде 4 заповеди, които определят как ще живеем до 14 юни, докогато правителството въведе извънредна епидемична обстановка в страната. 

Промените са малко, сред тях е отварянето на парковете за всички граждани, независимо дали са с куче, дете или внуче. Да се сяда на пейки обаче пак не може. Кметовете ще определят правила за конкретните градове и райони. 

У нас остава временна забрана за влизането на всички лица, независимо от гражданството им, през всички гранични пунктове, като изключенията от забраната се запазват. Всички лица, които влизат в страната се поставят под 14-дневна карантина. Това пък не се отнася за медицинските лица, социалните работници, транспортният персонал и официалните лица. Пограничните работници ще влизат срещу декларация, че не са имали симптоми на COVID-19 в последните 14 дни и трудов договор/служебна бележка от работодател. Другото изключение е за работници, които доставят медицински консумативи, лекарства, предпазни средства - те също трябва да представят декларация, но и отрицателен тест от последните 3 дни преди идването в България.

В условията за лечение на пациенти с COVID-19 няма промяна според другата заповед. На задължителна изолация и болнично лечение подлежат всички заразени над 60-годишна възраст и хронично болните. Домашното лечение и изолация остават 28 дни. Всички контактни на потвърден случай се поставят под карантина. 

До 14 юни остава забраната за посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки и барове, закрити търговски площи на заведения за хранене и развлечение, молове (с изключение на финансовите институции, хранителните магазини, аптеките, дрогериите в тях). 

Училища, университети, детски градини остават затворени. 

Забраняват се масови научни конференции, симпозиуми и др. При културно-развлекателните мероприятия се разрешават посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, но при заетост до 30% от общия им капацитет. 

Забраняват се всякакви организирани събирания на групи над 10 лица. Остава забранено посещението на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. Старческите домове остават затворени за посещения и свиждания. Хранителните магазини и аптеките ще работят само за възрастни над 60 г. между 8:30 и 10:30 часа, както и досега. 

До 14 юни всички работодатели организират дистанционна форма на работа в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност. Когато това е невъзможно, се спазват задължително дезинфекция, дистанция от най-малко 1.5 м, недопускане на хора със симптоми на остри респираторни заболявания. Осигуряват се лични предпазни средства на персонала.

Маските остават задължителни в закрити обществени места, запазва се и дистанцията от поне 1,5 метра на открито за хора, които не са от едно семейство. 

Линкове към заповедите на министър Ананиев:

Заповед № РД-01-265/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-264/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

Заповед № РД-01-262/14.05.2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

2

aviatora

14.05 2020 в 08:20

От стената на Маестро Пламен Димов

Швейцарска банка: ГЕРБ са на 3,2%, всичко останало са измами и фалшификации...
В България политическата система е нестабилна, не се опира на обществено доверие.
Това пише в доклад на водещата швейцарска банка GHT Holdings, публикуван в "Уикилийкс".
Според анализа, изработен от екип от бивши служители на ЦРУ и западни служби, у нас системата е "олигархичен триумвират".

"Държавата се ръководи от 3-ма души, които са си я поделели, и взаимно се балансират. Това са официалният министър-председател Бойко Борисов, почетният председател на ДПС Ахмед Доган, и хазартният бос Васил Божков (по прякор "Черепа")" - пише в доклада.

Според агентите, тези хора по принцип са в противоречия помежду си и трудно намират допирни точки.

"Например Божков и Доган са в пряк антагонизъм, стигал дори до публично противопоставяне. А между Доган и Борисов цари "студен мир". Самият Доган има ниско мнение за премиера, и дори го нарича "глупак" и "мухльо". А Борисов му организира показен псевдо-атентат с газов пистолет, за да му докаже, че не е недосегаем. След това извършителят бе освободен от самото правителство на Борисов. Третата линия - между Борисов и Божков изглежда най-малко напрегната. Но преди време предният финансов министър на премиера Симеон Дянков, обложи хазарта със 7%, което пряко удари Божков" - описват ситуацията спецовете.

Въпреки това обаче, в момента е постигнато някакво равновесие. Божков изцяло държи хазарта, и фактически никой друг не може да прави никакъв подобен бизнес без съгласието му. Дори чуждите инвеститори в казина и игрални зали, му дават до 50% от акциите, без да влага нищо. След това си развиват бизнеса, като той получава своя дял. Ако някой направи нещо индивидуално, Комисията по хазарта - която е пряко подчинена на Божков, се намесва и го изгонва. Тази комисия има право дори да забранява сайтове в чужбина - нещо което нямат например органите по авторските права или борците с детската порнография. Но за "Черепа" и това е уредено.

Борисов държи усвояването на еврофондовете и националния бюджет. Но е принуден да плаща щедър откуп на едно от поставените лица на Доган - Делян Пеевски, който контролира съда и прокуратурата. Ако не плати, започват проверки и близки на Борисов отиват в ареста. Докато плати.

Самият Доган контролира значими части от енергетиката, пише още в доклада.

Чисто политически, управляващата партия ГЕРБ отдавна няма избиратели. Социологическо проучване, поръчано от банката, показало поддръжка от 3,2%. Т.е. управляващите не могат дори да влязат в парламента. С огромни фалшификации обаче те се докарват непрекъснато победители и така се крепи статуквото.

Доган обаче не позволява да се докарат на 51%, защото тогава биха съставили правителство без него.

"Ситуацията с ГЕРБ много прилича на ситуацията в Армения. Там управляващите непрекъснато печелеха избори. Накрая народът ги изгони с бурни протести, и на последвалите относително честни избори, те дори не влязоха в парламента." - пише в доклада.

Изводите накрая са и доста обезпокояващи и обясняват защо се сриват чуждите инвестиции. Банката не препоръчва бизнес в тази страна, "докато не се възстанови демокрацията". Не е изключено и това да стане след "Арменски" вариант, т.е. квази революция, която да донесе загуби на инвеститорите.

"След като се премахне този "триумвират", може да се опитат предпазливи капиталовложения" - препоръчват експертите.

3096

1

dabedahaha

14.05 2020 в 07:48

Кога ще се извинят на нацията, че в продължение на два месеца я хвърлиха в тотална паника и съсипаха бизнеса и здравето на хиляди хора заради неадекватна преценка на локалната обстановка и страх от вземане на трудни, непопулярни решения? Защо продължават хората да са потърпевши и защо продължава издевателството над цели сектори в икономиката? Нали тези мерки са за да забавят разпространението на вируса, за да могат болниците да издържат, а всъщност по никакъв начин не ни спасяват от нищо? След като за два месеца болниците не се задъхаха, дори и след разхлабването на "мерките", срещу какво са мерките в момента? В цялата страна има 50 души в интензивни отделения. 99% от всички останали лежащи с диагноза коронавирус по болниците, при един обичаен грип биха се лекували вкъщи.