Здравният министър: Наложените мерки остават. Остава и карантината след връщане от чужбина

OFFNews 13 май 2020 в 21:32 10112 3

Прилаганите досега противоепидемични мерки ще да продължат да се прилагат, обяви на брифинг здравният министър Кирил Ананиев.

На извънредно правителствено заседание тази вечер беше решено, че от 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната.

Причината - оценката на главния държавен здравен инспектор на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната "непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите". 

Всичко, което е разрешено в момента да функционира, ще функционира и занапред, уточни обаче Ананиев.

Карантината след море в Гърция остава

14-дневният карантинен срок след пристигане от чужбина обаче засега остава. Включително и при връщане от море в Гърция или Турция, както и за чуждите туристи, пристигнали у нас.

Може би на регионално ниво ще водим разговори с Гърция, Сърбия и Румъния, за да имаме реципрочни, еднакви правила при пътуванията на гражданите, обясни здравният министър.

Училищата и моловете все още няма да функционират.

Отварят парковете

Все пак една мярка от утре се разхлабва - хората могат свободно да се разхождат в градските градини и парковете.

Ананиев каза, че кметовете могат да издават заповеди за условията за посещението им - едно от тях трябва да бъде за социалната дистанция.

Вече са разрешени и трансплантациите, припомни на брифинга здравният министър.

По-строги мерки

Ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат по-строги мерки, предупреди Ананиев.

Извънредна епидемична обстановка се въвежда до 14 юни и това е достатъчен период от време, за да видим как се развива заболяването в България. Няма нужда това положение да бъде безсрочно, защото правителството по този начин си дава периодичност на анализа. В рамките на един месец правителството може да предприеме продължаване или спиране на тази обстановка, уточни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

14.05 2020 в 05:26

Предлагам 14 дни карантина на правителството. Горе долу ще стигнат да се оправим с последствията от техните простотии.

10212

2

Човека

13.05 2020 в 23:18

Тази 14 дневна карантина за "чуждите туристи, пристигнали у нас" какво трябва да представлява? Къде и как ще стане?

3767

1

Име на профила

13.05 2020 в 22:01

Аз както се знае съм за социално дистанциране и разумни, умерени мерки. Нито една от крайностите не ми допада и жена ми е безработна от повече от месец.

Казвайки това реципрочни мерки (е*би го вируса, ако вие ни пуснете то и ние ще ви пуснем), неясните правила за паркове (абе общо взето да се ползват, ама кмета да реши) и забрана за трансплантации (?!?, ша умиргаш, ама нямаме тест за това мотористко сърце) само будят недоверие в този дърт дилетант и моя любим мутрак Боко.