В МВР имало сигнал за ескалация на напрежението и по-сериозен конфликт утре

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2019 в 13:29 5002 1

Снимка Сергей Антонов

Получен е сигнал за готвена ескалация на напрежението през утрешния ден, когато е възможно протестите в столицата да прераснат и в по-сериозен конфликт, заяви в парламента министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

За утре са насрочени два протеста. Сдружение Боец събира недоволните от безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор пред Съдебната палата в 15 часа. Два часа по-късно сайтът ПИК ще пробва за трети пореден ден да събере поддръжници на номинацията му.

Маринов увери, че МВР следи внимателно ситуацията.

„Да. Следим и този процес. Има такива сигнали и ние сме притеснени от това, което чуваме по оперативен път, че евентуално могат да възникнат някакви нарушения на обществения ред пред институциите“, каза той.

В поканата на Боец за утрешния протест се призовава за блокада на Съдебната палата в София и съдебните палати в областните и общински центрове. А исканията на хората на Георги Георгиев са да бъде оттеглена кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, да стартира нова процедура по номинации за поста, в която да се даде възможност за участие и на неправителствени организации, адвокатурата и академичната общност, а също и "незабавна оставка на мафиотското правителство на Борисов, продало и предало държавата в ръцете на Пеевски и мафията".

От организацията вече излязоха с предложение следовател Бойко Атанасов да бъде номиниран за наследник на Сотир Цацаров. 

"Гражданите не можем и няма да позволим още седем години прокуратурата да бъде подчинена на мафията. Номинацията на Иван Гешев е опит именно за това. Поредицата от протести срещу тази номинация показва, че обществото ни осъзнава важността на този избор. Така, както осъзнава, че липсата на справедливост и ширещата се корупция са най-тежките проблеми, за решаването на които управляващото ни политко-мафиотско статукво е неспособно. Прокуратурата е превзета и подчинена от шайка олигарси, ченгета и корумпирани политици и превърната в щит за извършваните от тях престъпления и бухалка срещу неудобните и неприемащите режима на мафията", пише още в призива на Боец.

Сайтът ПИК пък е организатор на контра инициативата "Марш за законност", която е насрочена в три поредни дни - вчера, днес и в четвъртък. "Медията" вчера успя да събере няколко десетки поддръжници на Гешев, за които после написа, че били 3000 души. След като стана ясно, че няма да има масовка, представителна част роми и нацепени батки бяха пратени от контрапротеста в подкрепа на Гешев на истинския протест срещу номинацията му, за да го компрометират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови