В Луковит откриха бюст-паметник на Левски

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2017 в 20:45 4850 0

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров откри бюст-паметник на Васил Левски в града. Събитието е посветено на 180-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата.

"До този момент на територията на нашата община нямаше паметник, който да увековечава за поколенията исторически значимото дело на Левски", каза градоначалникът и добави, че във всяко населено място в страната трябва да има паметен обект, посветен на Дякона.

Паметникът е разработен в духа на класическите традиции и е дело на скулптора доц. Цветослав Христов.

Бронзовият бюст е монтиран върху камък и е издигнат в центъра на града, до сградата на Общината. Средствата за изграждането му са лично дарени от самия кмет Иван Грънчаров, от общинския съветник и предприемач инж. Владимир Даскалов и от юриста Артур Асланян.

Бронзът за бюста е дарен от Министерството на отбраната.

В официалната церемония по откриването участва областният управител на Ловеч Георги Терзийски и потомката на Левски, праправнучка на неговата най-голяма сестра Яна Георгиева – Христина Богданова.

Своята нова поетична творба за Апостола на свободата представи почетният гражданин на Луковит Светла Баракова. Великолепните хористи и музиканти от ансамбъл „Аноним“ гр. София предизвикаха заслужено възхищение с изпълнения на някои от любимите песни на Левски, достигнали до нас.

Колоритна част от мероприятието беше и участието на местното сдружение „Юнашко дело“.