В две села изгърмяха с 1500 литра домашна ракия

OFFNews 14 август 2019 в 13:49 2104 0

1500 литра наливна ракия без документи при две отделни проверки в частни домове във Великотърновско и в село в община Сандански задържаха митнически служители. 

800 литра ракия митническите служители намират в частен дом, в района на село в област Велико Търново. На 12.08.2019 г., на база анализ на риска, митническите служители извършват проверка на частния имот, където установяват нерегистриран съгласно Закона за акцизите и данъчните складове дестилатор за изваряване на ракия. Към момента на проверката казанът не е работил, но освен него в помощни постройки митническите служители откриват и голямо количество етилов алкохол – около 800 литра ракия, съхранявана в различни съдове - бидони, дамаджани, ПВЦ туби и ПВЦ бутилки. В рамките на проверката не са представени документи за платен или обезпечен акциз. За случая е уведомен разследващ митнически инспектор и е образувано досъдебно производство под надзора на РП Горна Оряховица. Алкохолът е иззет и работата по случая продължава. 

По-рано този месец, при проверка на 04.08.2019 г. митническите служители откриват 630 литра наливен алкохол – ракия без документи за платен акциз, съхранявана в туби и бидони. В рамките на проверката лицето, стопанисващо частния имот в село в община Сандански, не е представило документи, които да доказват заплащането на акциза. И при този случай на мястото е открит малък дестилатор, който не е регистриран и не отговаря на условията за регистрация по Закона за акцизите и данъчните складове. В момента на проверката казанът не работел. Алкохолът, лулата и капакът на казана са иззети, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на РП Сандански. Работата по случая продължава. 

Общото количество установен алкохол без заплатен акциз при двата случая е 1430 литра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови