В България ще зачестят екстремните явления - суши, наводнения, пожари

Георги Ангелов 28 януари 2022 в 15:52 1600 0

Снимка Georgi Paleykov/NurPhoto/Getty Images)

Наводненията, като това в Петърч от преди две седмици, ще стават все повече.

България е една от страните в Европа, които ще бъдат сериозно засегнати от въздействието на глобалното затопляне с над 1,5 градуса. Това е записано в доклада "Годишното предизвикателство за България" на WWF България. 

На локално ниво бедствията като горещи вълни и поройни наводнения ще се увеличат в пъти за всеки градус затопляне. Ще нарасне броят и интензитета на най-екстремните събития. Учените считат, че някои метеорологични бедствия, които сполетяха Америка и Европа през 2021 г., не биха били възможни без повишаването на емисиите. Температурите и количествата валежи са били напълно безпрецедентни.

В България се очаква суша, загубени реколти и екстремни климатично събития: над 40 тропически нощи годишно през 2050 г., между 2 и 4 градуса затопляне до 2100 г., катастрофални горски пожари като тези в Гърция и Турция, намаление на летните валежи с 10-20%, което да доведе до големи загуби на реколта, преди 2080 г. рискът от екстремни наводнения ще се увеличи 2-4 пъти.

"Климатът на Земята се е затоплил с 1.2 градуса спрямо 19 век. Изменението на климата е причинено от човека според над 97% от учените, които се занимават с това. Това означава, че климатът се е дестабилизирал. И това затопляне води до екстремни явления", обясни на представянето на доклада Апостол Дянков, старши експерт климат във WWF.

"Докато живеем в една традиционно студена зима, в Южното полукълбо вече има екстремни температури, преди да е започнал топлият сезон. Причините са емисиите от парникови дейности и най-вече от изгарянето на изкопаемите горива. Още се чуват тези, че климатът се променял постоянно и това е нещо нормално, но те не са подкрепени научно. Малка промяна от 2 градуса ще направи планетата неузнаваема, може да загубим кораловите рифове и леда в Арктика през лятото", каза Дянков. 

Учените са единодушни, че човешкото влияние е двигателят на неблагоприятните дестабилизиращи промени в климата, които всички наблюдаваме, допълни той.

 Затоплянето се дължи основно на два парникови газа: въглероден диоксид и метан, отделяни от изгаряне на изкопаеми горива. Затоплянето с над 1.5 градуса може да промени циркулацията на атмосферата и океаните, причинявайки необратими катастрофи.

Необходимата трансформация

За преодоляването на климатичните предизвикателства са необходими трансформации в редица сектори като транспорт, земеделие, икономика..., отбеляза Миля Димитрова. Българският бизнес трябва значително да увеличи инвестициите си в слънчева енергия и други възобновяеми източници на електроенергия, автопаркове с нулеви емисии и нулеви или дори положителни енергийни и офис сгради. Всяка една от тези инвестиции ще помогне на бизнеса да спестява разходи и да генерира приходи, посочи Димитрова. Според доклада България има най-голямата енергийна интензивност от всяка страна-членка на ЕС, като използва почти 400 килограма петролен еквивалент за всеки 100 евро, генерирани от нейната икономика.

За да бъде превърната България в климатично неутрална икономика до 2050 г., трябва да бъдат решени три предизвикателства - производство и използване на възобновяема енергия; повторно използване и рециклиране на суровини и продукти; регенериране на естествените екосистеми.

От юли 2020 г. българският бизнес може да закупи 100 процента възобновяема енергия на Независимата българска енергийна борса, посочи Димитрова. По думите й това е разумно, защото с нарастващите разходи за ел.енергия, възобновяемите източници на енергия - вятърна и слънчева - стават най-евтините източници дори в България, въпреки че предлагането е ограничено.

Ако цените на изкопаемия газ продължат да се покачват, повече фирми ще предпочетат зеленото електричество за топлина и електроенергия, каза Димитрова. Тя допълни, че достъпни и изгодни кредитни линии за инвестиции във възобновяема енергия от фирми и домакинства ще се предлагат от ЕС и търговските банки. През септември 2021 г. Българската банка за развитие започна да отпуска заеми на микро- и малки компании, покриващи до 95 на сто от инвестицията във фотоволтаични централи, каза още тя, цитирайки заключенията от доклада.

Докладът е издаден с подкрепа от фондация "Конрад Аденауер". Директорът на фондацията  Торстен Гайслер, отбеляза, че ако искаш да промениш нещо, но бизнесът и икономиката са срещу теб, това няма как да стане. Трябва да се покаже и потенциала за печалба, а такъв може да има в зеления преход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови