В 24 области времето остава опасно

OFFNews 28 ноември 2017 в 07:38 3244 1

Снимка БГНЕС

В 24 области на страната е обявено предупреждение за опасно време. Тази нощ снеговалежът постепенно започна да се измества към северните области на страната. 

Оранжев код за сняг и поледици е в сила за пет области в Северна България. Това са Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Ловеч. Жълт код за сняг и дъжд е обявен в други 19 области.

Снежната покривка в околностите на столицата вече е около 20 см.

Първият по-сериозен сняг създаде истински хаос по пътищата на страната.

Магистрала „Хемус” вчера бе блокирана в продължение на няколко часа заради пътни инциденти. Снощи имаше проблеми и на магистрала "Тракия", където тежкотоварен автомобил се завъртя и блокира трите платна в посока към София.

В столицата движението по основните булеварди също бе затруднено. От центъра към крайните квартали на града се пътуваше по над един час, съобщава БГНЕС.

От пътната агенция предупреждават шофьорите да не тръгват на път без зимни гуми и ако не са пригодили автомобилите си за зимните условия на пътя.

Слаб сняг превалява по високите части на Смолянска област. Пътищата са мокри, частично заснежени и заледени, но обработени с инертни материали, съобщиха от Областното пътно управление.

Температурите в планинската област са от минус 5 до плюс 1 градус.

Остават в сила забраните за движение на товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета за проходите Рожен, Пампорово и Превала. Преминаването през прохода Превала за всички е задължително да става с вериги. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътищата Батак - Доспат и Девин - Михалково.

Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание, тъй като в планинската област има опасност от падащи камъни, предупреждават от "Пътното управление".

Основните булеварди и улици във София са почистени,166 машини са обработвали тази нощ пътните трасета в столицата, заяви пред "Хоризонт" кметът Йорданка Фандъкова.

Градския транспорт в столицата се движи със закъснение, няма сигнали за сериозни инциденти заради продължителния снеговалеж. По сигнали на граждани 11 от екипите на аварийното звено на общината са отстранявали паднали клони. 28 души са потърсили подслон в кризисния център в квартал „Захарна фабрика“.

Продължава работата в някои от районите на София Вече се почистват и по-големи квартални улици, спирките на градския транспорт, подходите към подлезите, след което ще започне и почистване на тротоари към прилежащите общински терени. Аз възложих вече да се влиза и в кварталните улици, особено в кварталите с по-обилен снеговалеж във вчерашния ден и през нощта. Това са южните квартали, високите места. Почистването ще продължи и през деня. Припомням на гражданите да почистват пред офисите и домовете си, каза Фандъкова, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!