Quantcast

Уволнението за развятото знаме от "Ал. Невски" не било политическо

Елица Мартинова Последна промяна на 04 ноември 2013 в 07:59 2686 24

Иподякон развя българското знаме от камбанарията на
Иподякон развя българското знаме от камбанарията на "Ал. Невски" в Деня на народните будители, Снимка: Булфото

 

„Знаеш колко неща сме направили за тебе, как с желание да те въведем по-нататък, а ти си готов да загърбиш всичко това, за да покажеш някаква гражданска позиция. За тоя патриотизъм – ти чувал ли си жените да говорят колко обичат мъжете си, а мъжете да говорят колко обичат жените си – не. Патриотизмът е едно интимно чувство, ако някой тръгне да говори за патриотизъм, значи той иска нещо да покаже на някого.“

Това заяви пред „Нова телевизия“ епископ Тихон – предстоятелят на храм-паметника „Св. Александър Невски“, който в петък уволни иподякон Станислав Въчин, защото развя знамето от камбанарията и би камбаната без разрешение.

Епископ Тихон е категоричен, че не става въпрос за политическо уволнение. Той подчерта, че Въчин няма право да бие камбаната по свое усмотрение.

„Това е злоупотреба със служебното положение - отишъл при клисаря, който е добър и наивен човек, питал какво става – отговорил му „Качваме се до горе“. Аз съм предстоятел на храма и не мога да бия когато и да е камбаната. А тя е бита в 8 ч. по случай Деня на народните будители, църквата не е забравила, та той да ни подсеща“, каза епископ Тихон.

Той подчерта, че това не е първото провинение на иподякон Въчин и заяви, че той и преди е бил на ръба на уволнение. Предстоятелят на храм-паметника коментира, че младежът не е уволнен, защото защитава различна политическа позиция от ръководството на храма, а е отстранен, защото като свещенослужител трябва да бъде с целия народ и да не заема страни.

„Но когато ми се обадихте, вие ми казахте, че трябва да ме уволните, за да не излезе, че подкрепяме протестите“, възрази иподякон Въчин.

„След като той решава, че може да загърби служебните си задължения, за да изрази гражданската си позиция, трябва да си понесе последиците“, категоричен е епископ Тихон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.11 2013 в 18:13

Обичам петъците aнално, ТИ викаш при вас храмовете са по-така. Къде беше точно да те еВа? В Германия - попчета нацисти, попчета педофили. Ирландия - същото, Великобритания - алемале, Ватикана - хептен. Та викаш, българските попове - най-големите изчадия на тая земя? Фърляй са на Уиза (щот за друго не знам дали ще ти стигнат парите) и ела да те запозная с няколко. Варна, Русе, Търново. Кое ти е най-близко. Смърдялник си ти, петъчно-анален! Гаден долен смърдялник без род и родина.

04.11 2013 в 17:27

Все там дали е политическо или не. Срам и позор за Църквата. :(

04.11 2013 в 16:11

Много добре казано!

04.11 2013 в 16:08

Гьотверен, разбрахме кой и какъв си, поне вземи да се наречеш по модерному ГЕЙ.

04.11 2013 в 16:05

Така са научени. Те смятат, че всички трябва да им целуват ръка и да им дават пари. Нямат вяра, но се опитват да подмамват хората с езическите си ритуали да им се подчиняват. Нравоучителния тон усвояват бързо и повече не се научават да говорят човешки.

04.11 2013 в 16:01

Това Е политическо уволнение! Мазният поп да не лъже, защото Той е забранил и на поповете да лъжат!

04.11 2013 в 15:59

Аз не съм точно атеист, не принадлежа към нито една църква, но знам, че православието поначало е създадено като държавна! религия. Подчинено на цар, император, генерален секретар или какъвто и да е, православието винаги е имало една задача - да крепи властта, която го храни. Знаете думите на Толстой, Лев Николаевич, граф, нали. Казал е, че все повече хора излизат от църквата и се връщат при Бога! Поздрав!

04.11 2013 в 15:57

Точно така е!

04.11 2013 в 15:53

Присъединявам се напълно!!! Много добре забелязано! Поздрав!

04.11 2013 в 15:48

Калпав русофилистик - човек без род, родина и душа.