Уволнението за развятото знаме от "Ал. Невски" не било политическо

Елица Мартинова 04 ноември 2013 в 07:59 3906 24

Иподякон развя българското знаме от камбанарията на
Иподякон развя българското знаме от камбанарията на "Ал. Невски" в Деня на народните будители, Снимка: Булфото

 

„Знаеш колко неща сме направили за тебе, как с желание да те въведем по-нататък, а ти си готов да загърбиш всичко това, за да покажеш някаква гражданска позиция. За тоя патриотизъм – ти чувал ли си жените да говорят колко обичат мъжете си, а мъжете да говорят колко обичат жените си – не. Патриотизмът е едно интимно чувство, ако някой тръгне да говори за патриотизъм, значи той иска нещо да покаже на някого.“

Това заяви пред „Нова телевизия“ епископ Тихон – предстоятелят на храм-паметника „Св. Александър Невски“, който в петък уволни иподякон Станислав Въчин, защото развя знамето от камбанарията и би камбаната без разрешение.

Епископ Тихон е категоричен, че не става въпрос за политическо уволнение. Той подчерта, че Въчин няма право да бие камбаната по свое усмотрение.

„Това е злоупотреба със служебното положение - отишъл при клисаря, който е добър и наивен човек, питал какво става – отговорил му „Качваме се до горе“. Аз съм предстоятел на храма и не мога да бия когато и да е камбаната. А тя е бита в 8 ч. по случай Деня на народните будители, църквата не е забравила, та той да ни подсеща“, каза епископ Тихон.

Той подчерта, че това не е първото провинение на иподякон Въчин и заяви, че той и преди е бил на ръба на уволнение. Предстоятелят на храм-паметника коментира, че младежът не е уволнен, защото защитава различна политическа позиция от ръководството на храма, а е отстранен, защото като свещенослужител трябва да бъде с целия народ и да не заема страни.

„Но когато ми се обадихте, вие ми казахте, че трябва да ме уволните, за да не излезе, че подкрепяме протестите“, възрази иподякон Въчин.

„След като той решава, че може да загърби служебните си задължения, за да изрази гражданската си позиция, трябва да си понесе последиците“, категоричен е епископ Тихон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!