Уволненият за изтичане на матурата експерт върнат на работа

Александра Маркарян 30 януари 2012 в 13:56 1566 0

Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС
Министърът на образованието проф. Сергей Игнатов Снимка: БГНЕС

Уволненият дисциплинарно образователен експерт Асен Петров е възстановен на работа. Работи в Главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" към Министерството на образованието, младежта и науката.

Това заяви министърът на образованието проф. Сергей Игнатов за OFFNews.bg по повод решението на Върховния административен съд от 29 декември 2011 година.

ВАС отменя заповедта за дисциплинарно уволнение на Петров, разписана от Игнатов. Магистратите са категорични, че доказателства срещу Петров няма. Решението е на петчленен състав на съда, не подлежи на обжалване. Заповедта за уволнение е от 9 юли 2010 година. Той беше обвинен, че носи отговорност за изтичането на темата по литература за матурата, провела се същата година. Падна се „Силата на словото в одата „Левски“ на Иван Вазов“. Информацията за това, че един от изпитните варианти за тема е върху одата „Левски“, изтече на 13 май 2010 година в BGHELP.net.

Изптитът беше на 14 май. При провеждането на държавните зрелостни изпити през 2010 година Петров отговаряше за провеждането на изпитите на учениците със специални образователни потребности (СОП), което включваше прехвърлянето на текстовете от тестовете на езика на Брайл за незрящи абитуриенти. Петров работи в министерството повече от 10 години. Заповедта си за дисциплинарно уволнение министър Игнатов мотивира със "солидни доказателства срещу Петров". Основният му аргумент беше, че Петров не е издържал изследването на полиграф. За съда обаче то не представлява доказателство. Освен това в решението на ВАС пише, че резултатите от това изследване не са били представени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!