Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Увеличават учителските заплати, най-ниската става 920 лв. до 1 януари 2019 г.

Александра Маркарян 11 юни 2018 в 11:32 15195 1

Снимка БГНЕС

Учителските заплати да се увеличат средно с 18%, предвижда новият двугодишен Колективен трудов договор (КТД) в системата на образованието, подписан от синдикатите, в лицето на Юлиян Петров, работодателите и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Увеличението на възнагражденията ще влезе в сила до 1 януари 2019 г. Ако бюджетът позволява обаче, това може да се случи още от септември или октомври, обясниха пред OFFNews от Министерството на образованието и науката.

Ето и размерите на новите основни заплати по длъжности, оповестени от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

- Учител – 920 лв.;

- Старши учител – 955 лв.;

- Главен учител – 1005 лв.;

- Зам.-директор – 1065 лв.;

- Директор – 1140 лв.

Наставничеството на учителите ще се заплаща по не по-малко от 60 лева месечно.

Допълнителни възнаграждения са заложени за педагозите, които участват в екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система по междуинституционалния механизъм. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документацията и консултации с родители в детските градини, както и педагозите, които обучават деца със специални образователни потребности, също да получават средства над заплатите си. 

В документа е записано повишаване на средствата за квалификация на преподавателите, като те трябва да бъдат не по-малко от 1,2% от парите за заплати на педагогическия персонал.

Планува се увеличение още за лекторски часове, безплатна храна в детските градини и подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава и политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници или социални педагози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

11.06 2018 в 17:33

Някой най-после се е светнал, че докато не започнат да се дават някакви пари на учителите, образованието ще е зле и ще се влошава. Ще го повярвам като го видя. Малка стъпка, но в добра посока.
 
X

Да помогнем на украинските деца!