Управлението на БЗНС и Съединението са темите на изпита по история в СУ

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2017 в 11:25 1602 0

С изпит по история на България продължава втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

В 9.00 часа в 65-та аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" започна изпитът по история на България. Денислав Танчев от София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България.

От подготвените от изпитната комисия теми бяха изтеглени:

„Самостоятелно управление на БЗНС (1920-1923 г.)"

и

„Обявяване и защита на Съединението"

и вариант № 1 на теста.

991 са кандидат-студентите, подали заявления за явяване на изпита.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова поздрави кандидатите и изрази увереността си, че са тук, за да покажат пространно знание за историята и дълбоко разбиране. За някои от тях историята е призвание или ще бъде такова, за други е път към успеха, за трети - вероятно любопитство към тайните на миналото, отбеляза заместник-ректорът и добави, че за всички е важно да покажат топва знание и това разбиране, което да убеди комисията, че са достойни да станат студенти на Софийския университет.

Деканът на Историческия факултет и председател на изпитната комисия доц. Тодор Попнеделев приветства кандидатите и отбеляза, че са на правилното място и в истинския университет. Пожела да им върви по вода и да направят това, което искат и могат.

Членовете на изпитната комисия са проф. Пламен Митев, проф. Веселин Янчев, доц. Георги Николов.

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Социология; Политология; Публична администрация; Културология; Библиотечно-информационни науки; История; Археология; Етнология; История и география; Архивистика и документалистика; Минало и съвремие на Югоизточна Европа; История и философия; Хебраистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

С изпит по история на България и изпит по български език и литература бъдещите студенти могат да запишат специалност „Право", а с успешно взети изпити по история на България и по английски, немски, френски, испански или италиански език – специалност „Международни отношения". С изпити по история на България и по английски, немски, френски или испански език кандидат-студентите могат да запишат специалност „Европеистика".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови