Уолтопия не се отказва, ще дари не 5, а 20-30 белодробни вентилатора

OFFNews 17 март 2020 в 21:35 25612 22

Бизнесменът и собственик на "Уолтопия" Ивайло Пенчев е решил да увеличи сумата за дарението си за белодробни вентилатори и броя им и да ги закупи сам. Компанията вече води преговори с компания производител, както и с болници, които да ги приемат.

В неделя OFFNews пръв съобщи, че Пенчев дарява 222 000 лв. за респираторни апарати на Александровска болница, както и че в договора с лечебното заведение има клауза служителите на Уолтопия и техните родители да получават достъп до апаратите с предимство. 

Днес Александровска болница върна дарението на фирма "Уолтопия" с аргумента, че бoлницата не може да гарантира предимство на служителите на фирмата.

Ето какво написа във фейсбук директорът на здравното заведение проф. д-р Костадин Ангелов:

"Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага. Болницата приема и ще приема само безусловни дарения, които да са от полза за всички нуждаещи се!".

След като не успяхме да дарим въпросните 5 апарата на Александровска болница, г-н Пенчев реши да закупи сам апаратурата и да я предостави на друга болница при същите условия на договора за дарение. Вече не говорим за закупуване на 5 белодробни вентилатора, а за 20 или дори 30, заявиха от компанията, производител на стени за катерене.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5784

22

Бабатунде

24.03 2020 в 10:27

К'во стана в крайна сметка, тоя дари ли на някого нещо, или до тук една стотинка не е дал ?

12073

21

Панелен земеделец

18.03 2020 в 22:03

Цитатът е от "actualno.com", публ.на Р.Байчев от 18.03:
"Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде факта, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители. (Ивайло Пенчев, "Уолтопия")"
Признавам, не ми се проверява. Ако е такова изказването - излишни са коментарите. Ако не е съвсем точно - за да му се приписва, е интерпретация на морала му. Медиите ги правят тези "хора", не читателите им. Хубаво, че все още има кой да чете, след като си е платил данъците и сметките и си е набавил тоалетна хартия.

23293

20

Стефан

18.03 2020 в 12:05

И собствена да направи - какво? Тия от Сияйния Град на Хълма - в болницата, а плебса от блатото - направо в общите гробове?
Ми тогава, циганите например, трябва изобщо да не ги лекуват - те не плащат данъци.
Или, в VІІІ Тунджанска дивизия има много старозагорци. Отбраняваме значи Стара Загора до последна капка кръв. А Пловдив не го отбраняваме изобщо - тия не са наши хора.
Или полицията ...
Има род занятия, които са задължени както на обществото като цяло, така и на всеки негов член. Еднакво. И нямат право да спрат, докато не са изчерпани наистина, всички възможности.

13874

19

emanuilis

18.03 2020 в 11:40

Условията на Господина могат да бъдат изпълнени ако си разкрие собствена болница, която да финансира с лични средства, без да ползва обществен ресурс, но тогава сметката няма да бъде 220 000 лв. Хитрец!

17439

18

мнение от IP

18.03 2020 в 09:38

Да се грижиш за служителите си не е грях. Може би в България са малко работодателите, които го правят, за да има равнопоставеност?....Всички да са еднакво зле. Все едно да съм против, че си плащам всичко, а някои хора имат безплатен транспорт, карта за спорт и телефон? Апаратите няма да стоят заключени и да чакат да се разболее някой служител. Това би било неморално наистина. Не е точно дарение. Това е като да си направиш организация за медицинска помощ на служителите. Но не е укорно. Ако всички, които имат възможност, се погрижат за своите служители, ще е от полза за всички.

3015

17

Bravonamom4eto

18.03 2020 в 09:24

Само така!
Човек требе да побутне нещата. Иначе разни старчоци ша са забутат като на опашка за пенсии. Па ней се и разни инвалиди грозни - ужас.
От друга страна - щом имаш много пари - то значи че си по... Или даже най ... Не е редно да дишат разни преди тебе!
Обаче това с апаратите не е добра идея - сега добрите китайчета не бачкат и ще трябва да ги произведат надути немци, или мрънкяви французи. Ами ако решат че те самите са с предимство? Само ша си дадеш паричките и тия ущории нема да бачкат.
Най добре е един лъскав обелиск за Хадес. Сигурна работа. (Само да не забравиш. На твоите хора, то една златна синджирка с плочка и натпис "наш човек - отложи го"(демек, да не го прибира сега) - на староегипетски)

13874

16

emanuilis

18.03 2020 в 08:22

Интересно, първоначално е искал да ги закупи с фирмени средства, а сега вече е готов с лични. Опит за кризисен "PR"...

4164

15

Egocentric Eccentric

18.03 2020 в 03:50

леке

11300

14

yoghurt

18.03 2020 в 02:11

Имаме привилегията да сме в такава ситуация, понеже много лесно се отсява зърното от плявата! Много лесно разбираме кой човек какъв е в такъв момент, какво го движи. Надявам се този човек някой ден да проумее колко е опустошен вътрешно, да потърси да трупа богатството си не на земята, а на небето! Уви, много тъжно че думите му звучат като нова заплаха - ето, щом сте толкова морални, аз си намерих неморални хора, които ше ги възнаградя пребогато. Все едно разиграва житие някой от светиите, с разликата че той е в ролята на римските мъчители, които със богатството гледат да отклонят от правия път праведните.

3943

13

OtSofia

18.03 2020 в 00:56

Видяхме, че германската лаборатория, достигнала до обещаващи резултати в лечението на коронавируса, достойно отказа предложението на Тръмп САЩ да им даде 1 милиард долара при условие, че новото лекарство ще се използва само от американци. Сега виждаме един достоен отговор на Александровска болница на нахалното предложение на една фирма да дари на Българската държава лечебни средства с условие, че фирмените служители ще имат предимство да се лекуват с тях. Изведнъж се видя, че уж позабравеното достойно поведение, практически не е забравено, че наистина е измежду най-важните лични и обществени ценности. Колко оптимистично във време на криза!