Университетските синдикати: Правителството работи за калпаво образование във ВУЗ-овете

OFFNews 10 ноември 2015 в 13:47 2297 1

Снимка OFFNews

Федерацията на университетските независими синдикати

Федерацията на университетските независими синдикати се обяви против "така формирания и предложен от Министерски съвет бюджет за 2016 г., с който отново държавните висши училища са поставени в неравностойно и унизително положение с други сфери от обществото".

ФУНИС обхваща 18 организации с над 1550 члена от държавните висши училища у нас.

Федерацията настоява да се проведе дискусия в Комисията по образование и наука в парламента преди внасянето на проекто-бюджет 2016 г.

"Неприемливо е, че Министерският съвет намалява бюджета на държавните висши училища за 2016 г. и по този начин създава реални условия за некачествено образование, освен ако това не е целта", посочва ФУНИС в декларация, приета на последното събрание на Управителния съвет на федерацията.

В декларацията на ФУНИС се посочва още:

Нарушени са правилата на бюджетната процедура, определени с Решение № 62 на Министерски съвет от 30 януари 2015 г.

Нарушени са препоръките на Съвета на Европейския съюз, относно Националната програма за реформи на Република България и становището на Съвета относно конвергентната програма на Република България (2015-2018 г.).

Нарушени са разработените политики, свързани с ангажиментите от управленската програма на правителството и с мерките от Националната програма за реформи в Република България – актуализация 2015 г., в изпълнение на стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж.

Изложените нарушения имат пряко негативно влияние върху дългосрочното развитие на държавното висше образование.

Министърът на образованието и науката не е внесъл за одобряване от Министерския съвет отчет за състоянието и развитието на висшето образование, за да структурира бюджета им за 2016 г.

Смутени сме, че Министерският съвет на Република България съзнателно утвърждава неравнопоставеността между преподавателите в средното училище и преподавателите в държавните висши училища.

НАСТОЯВАМЕ:

1. Да се промени философията на Закона за Държавния бюджет за 2016 г., касаещ държавните висши училища

2. Да се изравни издръжката на един студент в държавните висши училища, подготвящи педагози, с издръжката на един ученик в средното държавно училище

3. Да се отчетат реалните разходи на висшите училища за битови нужди и за студентските общежития

4. Да се осигури реализирането на т. 8 от Закона за висшето образование, отнасящ се за научно-изследователската дейност на висшите училища

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови