Укрепиха десния бряг на Марица край Пазарджик с 1 млн. лв. Така са защитени сондажите за питейна вода

Диана Варникова 31 юли 2023 в 17:46 3757 0

Снимка Авторката

Завърши възстановяването на разрушените подпорни стени и укрепването на десен бряг на река Марица срещу устието на река Тополница за защита сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик. Това съобщиха от областната управа в града. След проведена обществена поръчка бяха възстановени разрушени подпорни стени и бе укрепен десния бряг на река Марица срещу устието на река Тополница, за да бъдат защитени сондажите на вододайната зона на гр. Пазарджик. Стойността на строително-монтажните работи е 991 867.88 лв. с ДДС, които са осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Срокът за изпълнение е 90 календарни дни.

Десният бряг на Марица бе укрепен, като бе изградена защитна дига от стандартни фракции трошен камък и скални блокове по целия фронт на разрушението - от устието на главния отводнителен канал в землището на с. Мокрище до края на бетонната укрепителна стена по десния бряг на р. Марица преди Новия мост. Общата дължина на дигата е около 400 м.

Пред петата на дигата по целия фронт e изградена дънна възглавница с ширина 6м и дълбочина 2м. обясниха експерти. Тази възглавница е предназначена да предпазва петата на насипа от изравяне при високи скорости на речното течение. На две места са изградени дънни прагове, които започват от петата на дигата и достигат до съществуващия остров.

Тяхната задача е да стабилизират речното дъно срещу изравяне. Дънните прагове са широки по 10м и са дълбоки по 2м. Конструкцията на тяхното напречно сечение е същата както на защитната възглавница.

Предстои свикването на държавна приемателна комисия, която да одобри и приеме извършените строително-монтажни работи съгласно ЗУТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика