Украински специалисти са на посещение във военноремонтните ни заводи

OFFNews 11 май 2022 в 16:50 2332 0

Снимка БГНЕС-Архив

Украински експерти са във военноремонтните ни заводи, за да да видят какво е състоянието и какво може да се прави, заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, цитиран от БТА.

Делегацията е от официални представители на украинското правителство, както и представители на тяхната отбранителна индустрия, каза Божилов. Вчера той и заместник-министър Станимир Георгиев са провели разговори с тях в Министерството на отбраната.

По-рано този месец парламентът реши България да помогне на Украйна с ремонт на военна техника. Депутатите решиха страната ни да не изпраща оръжия, а само да ремонтира.

Той допълни, че решението на Народното събрание за ремонтиране на военна техника от Украйна у нас е ясно: "оказва се военнотехническа помощ чрез ремонт, за което Министерството на отбраната има готовност. Нашите военноремонтни заводи "Терем" са в състояние да ремонтират голям спектър от военна техника".

По думите му военноремонтните ни заводи "навремето са били най-голямата военноремонтна база за техника по съветски образци, която е трябвало да обслужва не само България, но и целия Варшавски договор". Божилов обясни, че тези заводи са специализирани за ремонт на военна техника - от оръжие с малък до оръжие с голям калибър, военна бронирана техника - танкове, бронетранспортьори.

"Капацитет има, основният въпрос е какво точно ще пожелаят украинските власти да бъде ремонтирано и каква степен на ремонт", каза Йордан Божилов.

Заместник-министърът каза още, че каските и бронежилетките за Украйна вече са изпратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови