Украински деца с увреждания са изоставени в институции без грижа за тях

OFFNews 05 май 2022 в 10:30 1749 0

Снимка unsplash

Хиляди украински деца с увреждания са изоставени и забравени в институции в страната от началото на войната на Русия в Украйна, които не могат да се грижат за тях, разкри разследване на организацията за правата на човека Disability Rights International.

Една от тези институции се намира в Западна Украйна. В момента там има 22 деца - момичета в юношеска възраст. Грижещите се за тях напуснали Украйна само с децата, които са с по-малка степен на увреждания, пише в свой репортаж Би Би Си.

"Заради техните увреждания, те не са третирани като човешки същества, просто ги държат живи тук ", казва Халина Курило от организацията Disability Rights international.

"Техните гледачи са толкова егоистични, че избягаха от центъра веднага щом им се отвори възможност. Надявах се, че ще ни кажат кой има епилепсия, кой има инконтиненция (спонтанно изпускане на урина и/или фекалии - б.р.), но те просто напуснаха", разказа директорът на институцията Васил Маркурин.

В момента за децата се грижат доброволци, а центърът е просто място, където да се приютят. 

"Като майка на две деца, сърцето ми се къса. Дори да са на безопасно място, тяхното състояние ще се влошава с времето, тъй като те не се стимулират по никакъв начин, нямат рехабилитация", казва още Халина Курило.

Тя вярва, че с подходящата грижа тези деца могат да се подобрят.

Но какво ще се случи с тези деца в бъдеще и кой ще поеме грижата за тях? Отговор на тези въпроси няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews