Удължават електронното преброяване до 24 септември

OFFNews 16 септември 2021 в 10:14 3566 0

Онлайн преброяването да бъде удължено до 24 септември, е поискал Националният статистически институт. Предложението е внесено за гласуване в Министерския съвет, съобщи директорът на НСИ Сергей Цветарски в интервю за БНР.

Удължаването бе очаквано заради сривовете в системата, при които дни наред електронното преброяване бе затруднено.

Националното преброяване стартира на 7 септември и по план трябваше да е онлайн до 17 септември, а след това, до 3 октомври, да се извършва с физически преброители по домовете.

Кой адрес да посочим при преброяването

Предложена и е друга промяна -  предаването на кода за преброилите се онлайн да не се извършва при физическия обход на преброителите, който ще последва етапа на електронното преброяване. По принцип ние разполагаме с тези кодове, каза Цветарски. 

Към 6 ч. тази сутрин вече има почти милион преброили се - общо 998 694. Очакванията са около 50% от населението да се преброи електронно.

Сергей Цветарски отново посочи, че е имало злонамерена атака срещу системата на преброяването, а не срив заради големия наплив от потребители. Той поднесе извинение на хората, които е трябвало да правят многобройни опити да се самопреброят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews