Учителската заплата се вдига с 5% от 1 юли

OFFNews 10 март 2014 в 15:48 3522 5

Анелия Клисарова

Снимка OFFNews

Анелия Клисарова

Учителската заплата ще бъде увеличена с 5% от 1 юли тази година, заяви във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, цитирана от "Дарик".

Средствата за увеличението са заложени в делегираните бюджеит.

Идеята е заплащането да бъде обвързано в известна степен с качеството на образование.

„Не може само да увеличаваме заплати и това да не бъде обвързано с качество. Правят се разчети в министерството, мога да гарантирам за началните заплати, и са отделени 10 милиона лева. Те са необходими, за да гарантираме досегашните заплати на учителите. Знаете, че миналата година 9,4 милиона лева не достигнаха. За да не се получи пак, ги залагаме в делегираните бюджети", коментира министърът.

Проф. Анелия Клисарова заяви още, че не очаква провали при започващото днес записване за матурите. Графиците за провеждане на зрелостните изпити ще бъдат съобразени и няма да има провеждане на две матури в един ден.

Във Варна проф. Анелия Клисарова присъства на подписването на договор за сътрудничество между Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" и Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец". Една от целите е поддържане на високо ниво на образование и квалификация, като се интегрират двете системи - на средното и висшето образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови