Учителите вече могат да се пенсионират по-рано само по собствено желание

OFFNews 18 януари 2021 в 11:55 1941 0

Учителите вече могат да се пенсионират по-рано, без за това да ги задължават техните директори. 

Това става ясно от проект за промяна в КТ на чл. 328, т.10, касаещ прекратяване на трудово правоотношение на педагогическите специалисти при условията на чл. 69в от КСО, внесен по инициатива на Синдикат "Образование" и социалният министър Деница Сачева. Тази промяна стана факт след обнародване в Държавен вестник на 18 декември 2020 г.

Според новия текст учители и директори на образователни институции могат единствено по собствено желание да се пенсионират до 3 години по-рано от възрастта, за трета категория труд.

Досега, ако учителите ползваха ранното пенсиониране дори и за месец, те бяха лишавани от добавката от Учителския пенсионен фонд пожизнено. Тази добавка е около 100 лева и учителите със своите вноски формират този професионален пенсионен фонд.

Според синдиката това е несправедливо към учителите, защото възможността за ранно пенсиониране е придружена от рестрикция с отнемане на добавка и обричане на учителската професия на ниска пенсия.

От две години насам Синдикат "Образование" предлага учители и директори, които ползват ранно пенсиониране да получават поне половината от добавката от Учителския пенсионен фонд.

"Безкрайно символична е националната политика за превенция на учителя от прегаряне, а традиционните за ЕС компенсаторни механизми са в предзародишно развитие. Ранното пенсиониране с до три години е само един от тях, като можем да добавим традиционната за много европейски образователни системи година без работа с ученици, за възстановяване, релакс и квалификация, след изработени 4 до 7 години в образователната система. Превенцията на претоварването на педагогическите специалисти е важен инструмент и масово в световен мащаб учителите се облекчават от натоварване след определена възраст", добавят от Синдикат "Образование".

Проучване на синдиката показва, че по време на дистанционното обучение, продължило почти година, натоварването на учители и директори се е повишило с между 15 и 20 %, което неминуемо е довело и до по-интензивно прегаряне на професията педагогически специалист.

Във всички проучвания у нас, безмерната бумащина си остава проблем номер едно за претоварването на учителя и основен аргумент за отлив от учителската професия, добавят от синдиката. 

Синдикатът внесе предложение към МОН за облекчаване натоварването на учителите над 50 години с един час седмично. "Това би било правилно политическо решение за съхраняване на учителите до високата им отредена възраст за пенсиониране", коментират от Синдикат "Образование".

Национална анкета на синдиката показва недвусмислени резултати, като 98% от анкетираните са демонстрирали съгласие учителската професия да бъде прекатегоризирана към втора категория труд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови