Учителите със заплата 1700 лв. в края на мандата на Борисов 3

OFFNews 10 август 2017 в 10:19 10058 1

Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Учителите ще взимат по 1600-1700 лева заплата, а директорите на училища - около 2000 лева в края на мандата на "Борисов" 3, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Догодина заплатите ще бъдат увеличени, но повишението няма да е еднакво за всички, а диференцирано, уточни Вълчев по бТВ. Скокът на възнагражденията в образованието ще е на равни стъпки до 2021 г., необходимите средства за това са 1,4 млрд. лева.

Между 18 и 20% от децата, които започват училище, не владеят български език, при това делът им се увеличава, стана ясно от думите на министър Вълчев. Мотивираните учители са най-добрият начин за справяне с проблема, подчерта той.

Двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата бе едно от основните предизборни обещания на ГЕРБ.

Първата стъпка е 15-процентен ръст от 1 септември, а проектът на МОН за промяната на съответната наредба вече е готов и внесен за обсъждане. Необходимата сума е 80 млн. лева. С осигуряването ѝ от държавата минималната основна заплата за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, треньор и рехабилитатор ще стане 760 лева при сегашна 660 лева. Долният праг за старши учител/старши възпитател става 792 лева, а сега е 688 лева. Минимумът за най-високото ниво в йерархията на педагозите - главен учител/главен възпитател ще е 836 лева при актуален от 726 лева.

За директор се предвижда минимум 950 лева, за заместник-директор - 887 лева. Сега долният праг за директор е 825, а за заместник - 770 лева.

Наредба 4 определя само минималния праг, а не фиксира точно възнагражденията, защото училищата получават делегирани бюджети на база годишния размер за издръжка на едно дете в съответния вид обучение умножен по броя на учениците. Оттам нататък училищните ръководства правят свой бюджет, а големите училища могат да си позволят и по-високи заплати за педагозите и персонала от държавно определения минимум.

С промените в наредбата се въвеждат и две нови добавки към заплатата за:

- участие в екипи за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст;

- провеждане на допълнително обучение на ученици, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма, или на деца, които не владеят български език.

В проекта на наредбата е увеличен и минималният размер на средствата за допълнително трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти от 3% на 3,5 % от 01.09.2017 г. и на 4% от 01.01.2018 г.

Отпада ограничението за максимален размер на посочените средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

1

рамбо

10.08 2017 в 22:21

При положение, че се показва стремеж към увеличение на заплати само на учители, а на всички останали нищо, то това явно има за цел да настрои всички останали професии срещу учителите