Учениците вече няма да се учат да пишат анотации и делови писма

Министърът на образованието предложи козметични поправки в някои от образователните стандарти

Александра Маркарян 21 юли 2023 в 16:23 9945 0

Двугодишният преглед на учебните програми доведе до дребни поправки.

Снимка Getty Images

Двугодишният преглед на учебните програми доведе до дребни поправки.

Учениците в прогимназията няма да се учат да пишат делови покани, анотации и делови писма. Те се изключват от държавните образователни стандарти с предложения за промени в Наредба 5 за общообразователната подготовка, внесени от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Те бяха публикувани днес и се свеждат до три дребни промени в стандартите по български език, две по информатика, въвеждане на по-ясна терминология по география, редакционни поправки с цел яснота по отношение на обучението по чужди езици и също редакционни корекции, казаещи учебно-изпитната програма по география.

Образователните стандарти са базата за създаването и промените в учебните програми.

В мотивите си за предлаганите промени министър Цоков пише:

"Държавните образователни стандарти за общообразователна подготовка, определени в Наредба № 5 от 30.11.2015 г. за общообразователната подготовка, задават очакваните ключови компетентности, които учениците да придобият в края на всеки от образователните етапи. Близо двегодишният процес на преглед и анализ от прилагането на действащите учебни програми, осъществен с широкото участие на различни заинтересовани страни – учители, психолози, методици в областта на обучението по различните учебни предмети, родители, ученици, показаха необходимост от актуализирането и оптимизирането им. Това обаче в отделни случаи може да се осъществи само след промени и в държавните образователни стандарти".

Промените

Освен по български промени има и в стандартите по информатика - в първия гимназиален етап отпада изискването учениците да могат да структурират данни в едномерен масив и да четат и записват данни в текстов файл.

По география и икономика в прогимназиалния етап се прецизира терминологията, например думата "стопанство" се заменя с "икономика"; "природни компоненти" се заменя с "релефа, климата, водите, почвите, растителността и животинския свят". Отпадат изисквания за прилагане на алгоритъм при описване на географски обекти. Описанието на очакваните резултати, което сега гласи „Характеризира социално-икономическите райони на планиране в България по алгоритъм“ се заменя с „Характеризира райони в България“).

В частта за матурата по география в сегашния план-конспект са оставени същите въпроси тук-там с променени думички.

Според доклада на министър Цоков към проекта, който е част задължителната документация, сред избираемите спортове за часовете по физическо се добавя и шахматът. Видно от сегашния текст на наредбата, изменян за последно през 2020 г., обаче той фигурира също като избираем вид спорт.

Актуализираните програми ще започнат да се прилагат от предстоящата 2023-2024 г. за класовете от първи до пети плюс осми; от 2024–2025 г. - за постъпващите в VI и IX клас; от учебната 2025–2026 г. - VII и в X клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика