Ученици ще учат безплатно природни науки в нов център в Казанлък

OFFNews 12 септември 2017 в 15:45 2223 0

Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Сградата към училището беше открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, директора Красимир Дамянов, кмета на града Галина Стоянова, областния управител Гергана Микова и началника на Регионалното управление по образованието в Стара Загора Татяна Димитрова.

За изграждането ѝ бяха отпуснати 500 000 лв. с постановление на Министерския съвет и още толкова от бюджета на Министерство на образованието и науката.

В новия център учениците ще могат да изучават природни науки в модерни кабинети, компютърни зали и лаборатории. Новата материална база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, посочи министър Красимир Вълчев.

Той посочи, че предстои изпълнението на още проекти за обновяване на материалната база на МОН на обща стойност 300 млн. лева по Оперативна програма "Региони в растеж".

"Желанието ни е да имаме повече училища като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият начин да привлечем повече ученици към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел", каза министърът и апелира родителите да насърчават децата си да учат природни науки.

Осигуряването на извънкласни форми, спорт, изкуства могат да направят образованието по интересно, смята министърът.

За да може училището да е интересно за децата, учителите трябва да работят с радост, да не са обременени например заради недостатъчното си заплащане.

За целта МОН планира двойно увеличение на заплатите - цел, напълно изпълнима в срок от 3-4 години. Със стъпката в тази посока от 1 септември средната учителска заплата стана по-висока от средната за страната.

Увеличението се прави и с още една цел - привличането на младите педагози към учителската професия, в която сега средната възраст е притеснително висока.

„Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи“, каза още Красимир Вълчев.

Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови