Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Учението Saber Guardian в България (снимки)

OFFNews 27 юли 2017 в 13:11 3948 2

Десант

Снимка Боян Георгиев

На територията на страната ни се проведе част от ежегодното многонационално учение „Saber Guardian" 2017 (SG17). Традиционно то се провежда в Черноморския регион като част от Съвместната програма за учения на Военното командване на САЩ в Европа.

SG17 има за цел да увери своите съюзници и партньори в трайния ангажимент на САЩ към колективната отбрана и просперитета на Черноморския регион, да подсигури командните и контролни функции на Съюза, както и да подсили мерките за възпиране, договорени от НАТО по време на срещата на върха във Варшава през 2016 година.

Водещите компоненти за SG17 са Командването на сухопътните войски на САЩ в Европа и Българските въоръжени сили.

Домакинството на SG17 беше поделено между сухопътните сили на България, Румъния и Унгария и се състоя в периода между 11-20 юли, 2017 година на различни места в същите държави, заедно с няколко съпътстващи събития, които също се проведоха през месец юли. Като логистични хъбове бяха използвани Учебния полигон „Ново село“ в България и Военновъздушната база „Михаил Когалничеану“ в Румъния.

SG17 включва компютърно подпомагано/командно-щабно учение „Dacian Guardian“, което се проведе на Учебен полигон „Ново село“, България, Букурещ и учебен полигон Чинку, Румъния, както и в Постойна, Словения, тактическо учение с бойни стрелби на ПВО, което се проведе на полигон Шабла; тактическо учение с бойни стрелби в Капу Мидиа, Румъния; няколко форсирания на река, като едното включва действия при събития с наличие на жертви в Бордушани, Румъния; учение за действие при загуби на личен състав във Военновъздушната база „Михаил Когълничану“, Румъния; тактическо учение с бойни стрелби/полево учение „Eagle Sentinel” на полигон „Ново село“, България; както и националното тактическо учение с бойни стрелби „PEACE SENTINEL”, което се проведе на полигон в Корен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews