Учени от Института по розата подадоха оставка

Лилия Христова 08 октомври 2013 в 17:24 3684 1

Учени от Института по розата подадоха оставка
Учени от Института по розата подадоха оставка

Всички научни работници от Института по розата и етеричномаслените култури са подали оставка, съобщи БНР.

Причината е, че те не одобряват назначението на проф. Недко Недков за директор на Института. За трети път проф. Недков е назначен за директор на Института, но академичният състав не желае да работи с него.

"Всички сме крайно огорчени от това, което се случва през последните дни в Института по розата и етеричномаслените култури. Назначението на г-н Недков става в период, в който е факт нов конкурс за директори на институтите", бяха думите на главния асистент от Института по розата Христо Ламбев в интервю за "Хоризонт".

По отношение на оставките, подадени от всички научни работници, гл. ас. Ламбев заяви, че положението било нетърпимо. "Омръзна ни години наред да бъдем поставяни в едно положение, в което нашите сигнали за нарушения за проф. Недков да бъдат оставени безгласни", каза още той.

Ламбев добви, че са били подадени сигнали до Министерството, до председателя на БАН, до синдикалните ни организации. В тях ставало въпрос за нарушение на трудово-правните отношения в Института, за груби нарушения в процедурите по съгласуване и приемане на КТД, но досега така и не са получавани конкретни отговори, с изключение на одита на Селскостопанска академия, направен през април 2012 г., когато след нов техен сигнал, дошла комисия с представители на синдикатите и успяли да разберат, че е била дадена препоръка след установените нарушения - проф. Недялков да бъде освободен от работа. "Твърди сме в позицията си. Не бива с такава лека ръка да ни връщат в миналото", заяви гл. ас. Ламбев.

"През годините получавахме многобройни сигнали от институтите, където сме се опитали на ниво Министерство и Селскостопанска академия да решим проблемите на хората. Ние през цялото време, като че ли срещахме стена. Г-н Недков беше много защитен и едва в последната година от наша страна беше предизвикан този одит и отидохме на място. Установихме пълна непоносимост на хората към г-н Недков. Разговарял съм с научните работници и те ми казаха, че се мачкат, за да не могат да се развиват. Крайната цел е да няма конкуренция, защото, като питахме Селскостопанската академия защо ще назначат г-н Недков, ни беше казано, че той е единственото хабилитирано лице. Това е така, след като 10 години той не е позволявал на никой да се развива и едва след неговото освобождаване има светлина в тунела и има едно лице, което сега се хабилитира", разясни Здравчо Здравчев от федерация "Техническа индустрия и наука" в КТ "Подкрепа".

Председателят на Селскостопанската академия доц. Христо Бозуков пък заяви, че е запознат с одитния доклад и обясни назначението на проф. Недко Недков и добави, че текстът е бил изготвен от служители на Академията, които са подчинени на председателя на Селскостопанска академия, и фактът, че въз основа на този доклад проф. Недков не е бил подведен под отговорност или дисциплинарно уволнен, а е бил посъветван от бившия председател да си подаде оставката. "Самият факт, че проф. Недков не е осъждан, сочи, че много от нещата са преекспонирани на политическа основа, защото след проф. Недков беше назначена г-жа Ковачева, която не е отговаряла на изискванията за директор на Института, тъй като е била хабилитирано лице. Тя добре се справяше и аз не го отричам, но аз искам да се оправи една несправедливост, защото проф. Недков беше отстранен по политически причини", заключи доц. Бозуков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!