Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат облекчени

OFFNews 09 октомври 2019 в 17:41 4493 1

Учебните програми по математика за 5, 6 и 7 клас ще бъдат преразгледани с цел да бъдат облекчени, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред депутатите от парламентарната просветна комисия:

"Натрупа се изоставане в голям брой ученици. То не може да се компенсира с допълнителните обучения. Учителите не успяват в достатъчна степен да го компенсират. Сформирали сме група, неформална в момента, с която ще направим преглед къде можем да облекчим конкретно учебните програми в прогимназиален етап по математика".

Анализите и данните от външното оценяване показват, че имаме проблем с математиката и с  резултатите по математика, като най-големият проблем е в прогимназиалния етап /пети-седми клас/ и там най-често се демотивират учениците за учене, каза Красимир Вълчев. Той обясни, че трябва да се преразгледат учебните програми по математика, за да стане обучението по математика по-интересно и да не е толкова насочено към заучаването на алгоритми, а да е насочено към превръщането на практически ситуации в математически задачи и към тяхното решаване.

Депутатът от БСП Ирена Анастасова каза, че се радва, че МОН е стигнало до решението за преразглеждане на учебните програми по математика и добави, че "тежкото учебно съдържание отказва децата от училище, но не е само това".

Учебните програми трудно се променят, "те са вързани" с другите класове и с учебниците, които се издават, но сме длъжни да направим анализ въз основа на мненията на учителите по математика, каза министър Вълчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови