Учебната година може да започне на 5-7 септември

Тестовете за COVID в училищата вероятно ще отпаднат до 20 март

OFFNews 23 февруари 2022 в 09:36 2743 2

Снимка БТА

проф. Николай Денков

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.

Това обсъжда ръководството на Министерството на образованието и науката със социалните партньори, заяви в интервю за "Денят започва" на БНТ министър Николай Денков.

До 20 март е възможно да отпадне масовото тестване в училище, заяви още той. Решение за това трябва да вземе Министерството на здравеопазването.

"Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем", посочи Денков.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаването на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват, и причините, които са довели до това. Министърът на образованието подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

Сливането на университети

Предложението за обединение на висшите училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, коментира Николай Денков. По думите му целта на предложението е университетите да излязат по-напред в световните класации и да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

Ректорът Софийския университет "Свети Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е подкрепил идеята, като дори е изчислил, че ако Алма матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света, каза още Денков.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения, посочи Денков. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според министъра на образованието страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като по думите му вече е донесла ползи в много европейски страни.

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както и въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект, след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

23.02 2022 в 14:59

Ей така с чиновнически глупости се затриват вековни традиции(((

14469

1

случайно прочетох

23.02 2022 в 14:22

На 5-7 септември, голяма част от децата са на море или планина!!!
!5.09 си е класика!
Не крадете от детството!!!