У нас са пристигнали над 1000 души от Украйна, 1 милион са бежанците за седмица

OFFNews 03 март 2022 в 10:25 1918 0

Снимка БТА/АП, архив

От началото на войната в Украйна на 24 февруари досега в България са пристигнали над 1000 души, избягали оттам. Те са дошли с организираните от страната ни автобуси и със собствен транспорт, съобщи главният секретар на МВнР Иван Кондов вчера, на заседание на парламентарната комисия по за българите извън страната.

Към днешна дата над 1 милион души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия, по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците  - безпрецедентна по скоростта си бежанска вълна през този век, предаде Асошиейтед прес.

Турция е помогнала на България за превоза на 40 души от Киев и 40 от Херсон.

Подготвя се превозването им и по вода.

"Останаха малко хора, които много късно поискаха евакуация и сега е много трудно да им се осигури транспорт, защото пътищата от горещите точки са отрязани“, каза Кондов.

Дипломатическите ни служители са изтеглени, но на граничните пунктове с Украйна работят наши консулски служители от Варшава, Будапеща, Букурещ и Молдова, които съдействат за желаещите да дойдат в България. Външното ни министерство ще ги подсили с допълнителни служители, защото те вече изнемогват. Има частни организирани линии, които по няколко пъти на ден пътуват от Одеса до границата, каза още Кондов.

Общо 7302 украински граждани чакат българско гражданство, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова. 

"Към момента в Министерството на правосъдието са образувани 7302 производства за придобиване на българско гражданство от украински граждани, процедурата по които не е приключила“, каза тя. От тях молбите за гражданство на основание български произход са 6434. От началото на 2022 г. те са 598. Това е висок темп - най-много молби в последните години е имало през 2021-а, когато за 12-те месеца те са били 2901.

Йорданова ще поиска МВР и ДАНС да осигуряват представители на всички заседания на Съвета по гражданство и да дават по-бързо становищата си по отделните случаи, както и да се увеличи административният капацитет на звената, занимаващи се с молбите за гражданство. Общо те са близо 10 000 годишно.

За 10 дни, дори по-малко, може да се задейства директивата на ЕС за минималните стандарти за временна закрила на бежанците от Украйна, каза Мая Добрева, генерален директор на дирекция "Политически въпроси" в Министерството на външните работи. Държавите членки трябва да гарантират на хората достъп настаняване, прехрана и работа за 1 г. с възможност за удължаване с още една и те да се ползват с всички права, които имат останалите граждани на ЕС, а еврофондове да покриват разходите. Оперативни програми също могат да бъдат пренасочени към разходи, свързани с бежанската вълна.

Директивата на Съвета на ЕС е от 2001 г. за големи маси от хора, бягащи от война или природни бедствия, досега не е била задействана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!