Продукт, направен от вносна суровина, се продава като български кашкавал, предаде бТВ.
"Полуфабрикатът се нарича калиата и технологията на производство е по-близка до производство на твърдо топено сирене", разказа собственичката на мандра в Смолян Милкана Йорданова.
По думите й полуфабрикатът е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България.
Според нея от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни.
Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", допълни Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
''Най-доброто предстои!''. Пеевски сменя устава на ДПС в НДК (видео, снимки)
Депутатите ще разгледат Бюджет 2025 на 7 януари
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург