Продукт, направен от вносна суровина, се продава като български кашкавал, предаде бТВ.
"Полуфабрикатът се нарича калиата и технологията на производство е по-близка до производство на твърдо топено сирене", разказа собственичката на мандра в Смолян Милкана Йорданова.
По думите й полуфабрикатът е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България.
Според нея от години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни.
Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние във вид на сиренина.
"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", допълни Йорданова.
Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
nms
Пропалестински блокади в още два унивеситета в САЩ. Израел реагира остро, Байдън балансира
nms
Божанов vs. Главчев: Да търси отговорността за фалшивата детска болница при себе си
демотиватор
Подигравки заляха мрежата заради новото паркиране по столичните ''Витоша'' и ''Патриарх Евтимий''
СребъренЛок
Подигравки заляха мрежата заради новото паркиране по столичните ''Витоша'' и ''Патриарх Евтимий''