Турач, който се роди почти 6 килограма, бил недоносен

OFFNews 13 юли 2017 в 12:01 14451 0

Снимка Нова

Бебето гигант, което се роди с тегло от близо 6 килограма и 57 сантиметра ръст, се е родило месец преди термина на майката. Това разказа лекарят от пловдивската болница "Селена", който е изродил малкия Турач.

"Майката беше изключително едра. Не беше никак лесно. Едно такова раждане винаги е рисково и за плода, и за майката. Майката е много добре, но рисковият период още не е отминал. Бебето е родено месец по-рано”, заяви за „Здравей, България” доктор Здравко Минев.

Той обясни, че е следил бременността на майката през последните 3 месеца.

"Направи ми впечатление, че плодът е доста едър. Направихме й изследвания за диабет, които се оказаха нормални. По-късно обаче майката започна да вдига кръвното налягане. Бебето е незряло и затова е в кувьоз. Трудно е да се предскаже колко време ще остане под наблюдение”, добави доктор Минев.

Турач надминава с размерите си досегашния рекордьор от март тази година - Денис Айров с тегло 5 240 грама и ръст 53 см.

Новороденият шампион е първо дете на 29-годишна майка от Хасково. Почти 9 пъти по-малко тежи най-дребното в момента бебе, за което се полагат грижи в неонатологията на болницата - 610 грама. Има още три недоносени дечица с подобно тегло, най-голямото е един килограм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!