Трима бежанци от страни с ебола пристигнали в България

OFFNews 08 август 2014 в 12:04 10676 23

Близо 150 бежанци от Африка са пристигнали в България през първите шест месеца на годината. До момента е установено, че трима от тях са от страни с епидемия на ебола – двама от Либерия и един от Нигерия, съобщи Нова телевизия.

Бежанците са преминали през преглед на границата, а след като са настанени в центрове за бежанци, са преминали през допълнителни прегледи и са останали в изолатор пет дни, обясни д-р Сашка Бенчева.

Въпреки че установените до момента бежанци от страни с епидемия на ебола са само трима, няма как със сигурност да се твърди, че те са единствени, тъй като много от бежанците лъжат за произхода си.

Вероятността да са пренесли вируса в България е много малка, тъй като болестта се развива много бързо, а на бежанците им отнема месеци, за да стигнат до страната, категорична е д-р Бенчева.

Световната здравна организация обяви днес, че епидемията от ебола е международна заплаха за здравето.

Вирусът стана причина за смъртта на близо 1000 души в четири западноафрикански държави. Възможните последици от по-нататъшното международно разпространение на вируса са особено тежки, обясниха от СЗО. 

Необходима е координирана международна реакция, за да се спре световното разпространение на вируса ебола, подчертаха от СЗО след заседание на спешната комисия по вируса.

Вирусът на ебола беше пренесен и в Европа. Възрастен испански свещеник се е завърнал в родината си от Либерия, където се е грижел за болни от ебола и се е заразил, съобщиха световните агенции.

Възможно е 75-годишният Мигел Пахарес да бъде лекуван с експерименталното американско лекарство, с което се лекуват американският лекар и неговата асистентка, заразени с ебола в Африка.

Лекарството все още е експериментално, но състоянието на двамата американци се подобрява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!