Три факултета на СУ избраха нови декани

OFFNews 18 октомври 2019 в 12:10 4031 0

Снимка Софийски университет

Проф. д-р Мадлен Данова

Факултетът по класически и нови филологии, Факултетът по журналистика и масова комуникация и Стопанският факултет на СУ избраха нови декани на проведени преди дни общи събрания.

Проф. д-р Мадлен Данова бе преизбрана начело на Факултета по класически и нови филологии, а доц. д-р Атанас Георгиев беше избран единодушно с 57 гласа за декан на Стопанския факултет. Журналистическият факултет пък избра проф. д-р Веселина Вълканова.

Проф. Данова ще бъде декан на факултета за втори мандат. Кандидатурите за поста бяха две – на проф. д-р Мадлен Данова и на доц. дфн Борис Вунчев.

Проф. д-р Мадлен Данова започва своята академична кариера през 1987 г. като асистент по английски език в катедра „Западни езици“ на Факултета по класически и нови филологии след успешно дипломиране в специалност „Английска филология“. През 2007 г. получава званието „доцент“ по американска литература, а през 2011 г. е избрана а академичната длъжност „професор по американска литература“ към същата катедра. Член и ръководител е на екипите, създали в Софийския университет шест нови интердисциплинарни бакалавърски специалности: Европейски съюз и европейска интеграция (на английски език, съвместна специалност между шест факултета), Биология и английски език, Химия и английски език, География и английски език, История и чужд език и Африканистика и пет катедрени и междуфакултетни магистърски програми: Гранични изследвания (на английски език), Комуникация: език, литература, медии (на английски език), Американистика и трансатлантически изследвания (съвместно с Исторически факултет), Културни връзки и геополитика на ЕС (на английски език, съвместна програма между шест факултета) и съвместната магистърска програма с Казахския национален университет „ал-Фараби“ Европа и Азия: Културна дипломация и геополитика на ЕС. Работи активно и за въвеждането на дистанционното обучение в Софийския университет. Преподавала е в Университета в Олбани, САЩ, Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, както и в Шуменския университет „Константин Преславски“. 

Доц. д-р Атанас Георгиев Снимка: СУ

Доц. д-р Атанас Георгиев от Стопанския факултет бе избран за декан единодушно от 57 делегати. В предишния мандат той беше заместник-декан по административната и проектната дейност. Възпитаник е на Стопанския факултет. От 2005 г. преподава като хоноруван, а от 2007 г. – като щатен асистент в Катедра „Икономика и управление по отрасли“, където е последователно научен секретар, директор на магистърската програма „Енергийни пазари и услуги” и ръководител катедра (от 2018 г.). Научните му интереси са в областта на енергийната икономика и регулирането на ютилити услуги, автор е на 2 книги и над 30 научни публикации.

Преподава и като гост-лектор в курсовете по енергийна дипломация на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на Република България и е бил гост лектор в редица университети, сред които University of Cologne (Германия), 9 университета в Украйна по проект на Дипломатическия институт и University of Sarajevo (Босна и Херцеговина).

Извън Университета, доц. Георгиев е работил и като консултант по преструктуриране в енергетиката. Издател и главен редактор е на специализираните издания „Ютилитис” и „Фасилитис“.

Нов декан има и Факултетът по журналистика и масова комуникация. На общо събрание, проведено на 10 октомври 2019 г., проф. д-р Веселина Вълканова беше избрана да ръководи факултета. Кандидатурите за поста бяха две – на проф. д-р Веселина Вълканова и на доц. д-р Вяра Ангелова. Проф. д-р Веселина Вълканова беше избрана на първо гласуване с 33 гласа, доц. д-р Вяра Ангелова получи 12 гласа.

Проф. Вълканова е изследовател в полето на визуалната комуникация и медийния дизайн, преподава „Графичен дизайн”, „Дизайн на книгата”, „Медиен дизайн и комуникация”, „Комуникационен дизайн”, „Графичен дизайн и визуална култура” . Член е на престижни научни и професионални организациии, сред които Gutenberg Gesellschaft и ECREA (European Communication Research and Education Association).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови