Три дни проливни дъждове в София, изпускат контролирано язовир Панчарево

Очакват над 100 литра на квадратен метър, дежурни екипи обикалят столицата

OFFNews 15 юни 2023 в 12:58 8837 0

Дъжд

Снимка БГНЕС/архив

НИМХ прогнозира дъждове в София през уикенда

Проливни и доста интензивни дъждове през следващите три дни прогнозират в западната част от страната от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Очакват се сумарни количества над 100 литра на квадратен метър, според дежурния синоптик Анастасия Стойчева, съобщи БТА. 

Във връзка с прогнозата за продължаващи значителни валежи и гръмотевични бури кметът на София Йорданка Фандъкова нареди да се извършва постоянно наблюдение на речните корита и язовирите на територията на Столична община, съобщиха от "Московска" 33. 

Екипите на Столичен инспекторат и почистващите фирми да проверяват дъждоприемните шахти, фирмите по поддръжка на парковете и градините също да извършват обходи. Столичният кмет изиска също всички звена да осигурят дежурни екипи.

Към момента 6 екипа на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и три на столичната пожарна са на терен. Те са реагирали на сигнали за завирявания, отстранили са паднали дървета в коритото на река Искър в кв.“Враждебна“. Отводнили са подлез до търговски обект / магазин “Бриколаж“/, където продължава почистването му от Столичен инспекторат.

Към момента всички реки на територията на София имат осигурена проводимост, почистени са водостоците на Южната дъга на Околовръстен път, всички 7 общински язовира са в нормално състояние, наблюдава се и р.Искър. Екипите на Столична община са извършили огледи на критичните участъци и продължават наблюдението им.

„Напоителни системи“ извършват контролирано изпускане на язовир „Панчарево“. 

За три часа миналата нощ в полицията в София са подадени 16 сигнала за засегнати от силните дъждове имоти, съобщиха от МВР.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх