Третокласник е системно насилван в квартал Христо Ботев

Георги Ангелов 21 януари 2020 в 21:27 5775 1

Третокласник в 94 СУ „Димитър Страшимиров” в столичния кв. Христо Ботев е момчето за което се появи видео в социалните мрежи. Кметът на район Слатина Георги Илиев съобщи във фейсбук профила си, че става въпрос за дете, което не посещава училището от 7 януари 2020.

“Той е системно насилван и унижаван от по-възрастен мъж, живущ в района на училището, както и от негови съученици. Директорката на училището научава в последствие, че мъжът има сексуални контакти с въпросното момче още от лятото като му дава в замяна храна. Наскоро е заснет клип с детето, който е разпространен в квартала. Клипът е причина да се подаде анонимен сигнал до ДСП „Слатина”, които инициират среща с детето и с майката. Те посещават мястото, на което живее детето заедно с майка си, бабата и по-малък брат. Според техните препоръки с детето трябва да се работи и да не се извежда на този етап от дома. Те самите са установили, че детето е с когнитивни дефицити и е тревожно и хиперактивно.

Междувременно по-голям братовчед на *, разбрал за случката, влиза в училището и намира ученик, обиждал и подигравал се на * и го набива в сградата на училището. Повикана е полиция и децата са разтървани. По-голямото дете е извикано от директорката в отделен кабинет, където то твърди, че е бито от нея. 

Участниците в заснемането и разпространението на клипа са задържани от полицията. Случаят се разследва в момента. Двете задържани деца са освободени по-късно като едното отказва да напусне дома си и да ходи на училище”, разказа Илиев.

Случаят с 8-годишното момченце, станало жертва на сексуално посегателство и заснето на видео, говори за провал на обществото. Това заяви по-рано днес пред бТВ социалният антрополог Харалан Александров. По думите му опитите на държавата да окаже контрол при подобни казуси срещат отпор от обществото и даде пример със Стратегията за детето.

Появиха се отнякъде едни обезумели, силно разтревожени и манипулирани родители, които казаха: „Не! Спирате, ще ни вземете децата и ще ги дадете на норвежците.“ и още куп безумия. Това целенасочена битка на патриархалната култура за притежание върху детето, всичко друго може да бъде жертвано“, коментира Александров.

Александров предупреди, че заради напрежението в обществото масово социалните работници не смеят да си вършат задълженията, за да не бъдат обвинени, че извеждат насила деца от семействата им. Той добави, че в обществото има двоен стандарт, когато е извършено насилие при деца от различни социални групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

21.01 2020 в 23:47

Много тъжна новина, независимо от кой квартал е детето.

Което прочетох е: има системен тормоз между деца, но понеже са кафеви - стига да не прекрачват някаква невидима панделка, възрастните са ок. Щом я прекрачат - няма проблем за децата, ама излагат не ги е срам да възрастните.

Цигани или не, каквито и да са, такава ни стана страната, на службогонци скатавковци. В Европа само у нас полицията ѝ е казано да я е страх от гетата, и се инструктира да бездейства нарочно. Срам и позор.