Тренд: За българите е важно да чуят какви позиции ще защитават евродепутатите ни по политиките на ЕС

64% от запитаните се страхуват от въвличането на страната ни във военен конфликт при ескалация на напрежението в Украйна

Даниела Добрева 30 април 2024 в 16:12 1091 1

Тренд

Снимка Тренд

За българските избиратели все пак е от значение да чуят позицията на партийните кандидати за евровота по политиките на Европейския съюз. За 27% е много важно да са информирани по темата, за 40 на сто е по-скоро е важно, а за останалите 37 процента въпросът не е от особена значение.

Затова пък хората в огромното си мнозинство (83%) смятат, че борбата с бедността и неравенствата са основни приоритети на Европейския съюз. 48 процента посочват подкрепа за икономиката и създаването на нови работни места за изключително важно. Чак на последно място е подкрепата за Украйна с подкрепа от скромния 1 процент.

Това сочи проучване на "Тренд", поръчано от евродепутата и лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Сондажът е извършен сред 1002 респонденти над 18-годишна възраст в цялата страна в периода 12-19 април чрез интервю "Лице в лице". 

Най-голямото преимущество за България от членството й в ЕС е свободното придвижване в рамките на съюза. Така мислят 54% от запитаните. На въпрос какво в частност сте спечелили вие и вашето семейство 63% дават същия отговор. 

Другото предимство, оценено от запитваните, са европейските фондове - така посочват 52 на сто от анкетираните. На трето място се нарежда "повече възможности за работа" (41 процента). На последно място хората са поставили общите решения при кризи, например COVID-19.

Под половината (41%) българи смятат, че страната ни е спечелила от членството си в Европейския съюз. На обратното мнение са 18 на сто, а за 33 процента държавата ни нито е спечелила, нито е загубила.

В сегашната геополитическа ситуация само 45% от българите се чувстват по-сигурни като членове на ЕС. 39 на сто са на обратното мнение, а 16 процента не могат да преценят.

Икономически и социално по-защитени от присъствието на България в ЕС се чувстват 41%, но по-голямата част - 46 на сто, не го възприемат така. Точно обратното.

Силно разслоение сред запитаните цари по въпроса за коя от сферите на живота трябва да отделя повече пари ЕС за България. За 21 процента от запитаните това е конкурентоспособността на икономиката, други 20% смятат, че това е трудовата заетост. На трето място е развитието на регионите (17%), на четвърто - инфраструктура (12%), следвана от земеделие (10%), образование (8%) и екология (3%). 

Европейският съюз трябва да има водеща роля при търсенето на политическо решение за изход от конфликта в Украйна - така мислят 41% от анкетираните. На обратното мнение са 32%, а 27 на сто не могат да преценят. Българите обаче категорично се страхуват от въвличането на страната ни във военен конфликт при ескалация на ситуацията, сочи още проучването на "Тренд". Така е за 64 процента от хората при 24% на обратното мнение и 12%, които не могат да преценят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3719

1

GB

30.04 2024 в 18:56

Знаково.

Искаме мир, стабилност, фондове, но не искаме да помагаме на жертвата. Което е европейското поведение и ценности.

Предпочитаме да поддържаме маниакалния убиец. Тоест, азиатската политика.

Но, отново, искаме помощи под различни форми от ЕС.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews