Тренд: 28% биха се ваксинирали, 43% - категорично не искат

Един от пет българи одобрява идеята да се забрани на неваксинирани да се качват на самолет

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2021 в 10:39 1461 0

Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу Ковид-19, а 43% не биха. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасенията от странични ефекти са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин.

Това показват данните от национално представително за пълнолетното население на страната изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на в. 24 часа. Интервюирани са 1008 души в периода 12-19 януари 2021 г.

28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу Ковид-19, докато 43% не биха се ваксинирали. Спрямо образователния статус, отчитаме, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали е по-висок. Значим е делът (29%) на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали, уточняват от социологическата агенция.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна (22%) и опасенията от странични ефекти (12%) са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация (9%) също се явява като причина да не се ваксинират, посочват от "Тренд".

42% от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу Ковид-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу Ковид-19 седят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36% от анкетираните. 38% е делът на тези, които заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22%) одобрява идеята, хората, които нямат ваксина да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57%) обаче не одобряват тази идея.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин. Отново по-голям дял отчитаме сред скептиците – за 51% това не създава повече доверие.

Медиите остават основният канал за информиране по отношение на ваксините срещу Ковид-19 (65%). Комуникацията с близки и познати (38%) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28%). Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу Ковид-19 (27%). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови