Тръгва третата линия с електробуси в София, ще вози от Слатина до Симеоновския лифт (снимки)

OFFNews 07 януари 2020 в 13:59 3491 0

Автобусна линия №123 се удължава от кв. „Слатина“ до Симеоновския лифт, по нея ще се движат 3 нови електробуса от 17 януари. 

Това е третата електрическа линия, която пускаме, а през февруари тръгват още 2, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова на автогара "Гео Милев". Там е монтирана зарядната станция за електробусите. 

Целта ни е да създадем 10 електро линии и до края на 2021 г. 20% от автобусите в София да са електрически, подчерта кметът. 

Електробусите са най-чистият градски транспорт с нулеви емисии и са с най-ниски експлоатационни разходи, въпреки първоначално по-голямата инвестиция, обясни тя. 

По данни на „Столичен автотранспорт“, който вече от година оперира първите две електролинии, сравнението е следното – за дизелов автобус 100 л/100 км, за газов – 60 л/100 км, за електрически – 16 л/100 км. Затова не съм съгласна с твърденията, че електробусите нямат място в София. Да, първоначалните разходи са по-големи, но експлоатационните са в пъти по-ниски. Това е посоката, в която вървят европейските столици, каза още Фандъкова.

Новият зам.-кмет по транспорта Кристиян Кръстев, който също присъства на откриването на линията, има две основни задачи - оптимизиране и синхронизиране на разписанията на градския транспорт и пускане на довеждащия транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови