Топлофикация и Булгаргаз подписаха договор, парното на София е осигурено

Шефът на СОС иска държавата да компенсира столичани за цените на топлото

OFFNews 12 септември 2022 в 11:10 4552 1

Георги Георгиев и Росен Христов

Снимка БНТ

Председателят на СОС Георги Георгиев и министър Росен Христов

Всички необходими количества природен газ за работата на "Топлофикация София" ще бъдат осигурени. Вече е подписан договор между топлофикационното дружество и "Булгаргаз". 

Това стана ясно след среща между служебния енергиен министър Росен Христов и председателя на СОС Георги Георгиев. 

Заради увеличението от 40% на цената на парното в София, председателят на Столичния общински съвет призова да се обмислят компенсации, подобно на тези за тока и природния газ, така че да не се налага софиянци да усетят разликата. "Бездействието на предходното правителство струва на софиянци 480 млн. лева - това е поскъпването на природния газ от миналия септември до днес, което остана некомпенсирано", категоричен беше Георгиев. "Компенсации са предвидени в закона за бюджета. Но той вече е гласуван. Нови компенсации в момента без действащ парламент няма как да предвидим и да осигурим", отговори министърът на енергетиката Росен Христов.

Той обясни, че се работи за оздравяване на "Топлофикация София" като вече се правят стъпки в тази посока. Работната група ще продължи да действа и в следващите седмици. 

Изготвили сме и са подписани споразумения за прихващане на дълга на Топлофикация от над над 680 млн. лева към Булгаргаз и БЕХ, за да може дружеството да поеме глътка въздух”, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!