Топ 50 на специалностите, които носят най-високи доходи

Завършилите направление ''Архитектура, строителство и геодезия'' в Академията на МВР на второ място по професионална реализация

OFFNews 01 декември 2023 в 14:53 6157 0

Снимка Interimage

Завършилите "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Нов български университет са с най-високите облагаеми доходи - съответно 6469 лв. и 5767 лв. 

Това става ясно от данните на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. 

Прави впечатление, че разликата между завършилите едно и също направление в различни висши училища достига до 3000 лева. Така например завършилите направлението в Американския университет в Благоевград получават 4918 лева, а тези от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" - 3740 лева. Завършилите "Информатика и компютърни науки" в Бургаския свободен университет са с облагаем доход от малко над 2900 лв. 

Математиците от СУ "Св. Климент Охридски" са с по-високи доходи от завършилите математика в Техническия университет в София - 4510 лева срещу малко над 3500 лева. 

Разлика в облагаемите доходите, достигаща до над 2000 лева, се наблюдава и при завършилите направлението "Военно дело". 5745 лв. е облагаемият доход на завършилите във Военна академия "Георги Стойков Раковски", а малко над 3500 лева е на дипломиралите се във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. 

Топ 50 на специалностите, чиито студенти имат най-високи облагаеми доходи: 

Професионална реализация

От данните на Рейтинговата система на висшите училища в България за 2023 г. е видно, че с най-висока реализация от почти 100% (99,46%) са завършилите "Военно дело" в Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново.

На второ място по реализация са студентите, завършили "Архитектура, строителство и геодезия'' в Академията на МВР. 98,94 на сто от тях работят по специалността си или на позиция, изискваща висше образование. 

98,67% е професионалната реализация при медиците от Медицинската академия в Плевен. 

96,43% от завършилите "Фармация" в Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна работят по специалността си, докато реализиралите се по същото направление, но в Медицинския университет в София, са 87 на сто. 

ТОП 50 на специалностите с най-висока реализация по призвание*

Най-ниска е реализацията на завършилите "Изобразително изкуство" в Югозападния университет "Неофит Рилски" в.

*Процент на работещите на позиция, изискваща висше образование сред осигурените лица, завършили професионалното направление в съответното висше училище през предходните 5 години по данни на НОИ и НАЦИД. Лицата на граждански договор, самоосигуряващите се лица и земеделските производители не са взети предвид при изчислението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика