Тонове италиански боклук вдигна на крак Батак

OFFNews 30 януари 2020 в 10:19 5866 0

Тонове италиански боклук, стоварени в пустеещ военен завод, вдигна на крак жителите на Батак, съобщи Нова тв. Местните смятат, че става дума да опасни и канцерогенни отпадъци, които застрашават живота.

Боклукът се депонира от казанлъшка фирма, която е получила разрешение за изпълнение на тази дейност от регионалната екоинспекция в Пазарджик. Абсурдното в случая е, че по документи дружеството си е извоювало право да депонира 6 пъти повече боклук, отколкото община Батак може да генерира за цялата година.

Хората твърдят, че отпадъците са депонирани в халето преди месец, без те да са предупредени и без тяхно съгласие. "Мислим, че мястото на тези боклуци не е тук, тъй като тук има хора, които искат да живеят в една нормална среда", казват протестиращи и уточняват, че за опасния отпадък разбрали от Facebook.

"Преди време беше обявено, че тук в Батак имаме най-чистия въздух. Тук сме малко хора, но какво означава това, че трябва да умрем ли?", питат протестиращите. Според тях се вижда, че складираният отпадък не е индустриален и се вижда, че никой не охранява мястото.

Жителите на Батак смятат, че е по-добре заводът да се запали, за да се отърват от боклука.

Заради създалото се напрежение фирмата, складираща боклука, обещава, че още в понеделник ще започне да извозва отпадъците на друго място.

От РИОСВ-Пазарджик казват, че съдържанието не е опасно, но на фирмата ще бъде съставен акт заради разхвърления текстил от балите. Глобата е от 7 хил. до 20 хил. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови