Тодор Тагарев: Проучваме възможностите за триъгълни сделки при помощите за Украйна

Нели Александрова 22 юни 2023 в 17:25 4587 1

Снимка OFFNews

Все още не сме се отказали от възможността при предоставяне на военна помощ за Украйна, страната ни да получи военна техника. Министерство на отбраната проучва опциите за т.нар. триъгълни сделки, но обсъжданата помощ за Украйна, за която беше заявено преди дни, не е свързана с тях. Това коментира във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев при залагането на кила на вторият патрулен кораб за българските ВМС.

За пропуснати възможности за реализация на т.нар. „триъгълни" сделки, при които страна от НАТО подпомага отбраната на Украйна със старо съветско въоръжение, а партньорите я компенсират с по-модерни образци, през март говори служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Тогава Стоянов коментира, че това е можело да стане до лятото на миналата година, но липсвало решение на редовното правителство (по него време, на Кирил Петков).

До края на 2026 г. военни моряци ще разполагат и с двата си нови патрулни кораба. На церемонията във варненската корабостроителница МТГ „Делфин" освен Тагарев присъстваха още министрите на финансите Асен Василев и на иновациите Милена Стойчева.

Плавателните съдове са многофункционални и ще допринесат за повишаване на морската сигурност на България, особено в контекста на настоящата ситуация в Черно море. Затова проектът е приоритетен за държавата, припомни Тагарев.

Килът на първият кораб беше заложен преди година. Той ще бъде въведен в експлоатация в края на 2025 г. Двата кораба ще носят имената „Смели" и „Храбри". Очаква се да дадат принос към разбирането на НАТО за възпиране и отбрана, каза Тагарев. Строителството върви по график, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

По думите на министър Стойчева, държавата насърчава внедряването на високотехнологичните решения във всички сектори, включително във военния. Два български института вече участват в разработването на нови решения и внедряването им в отбраната, включително в центрове на Алианса. От своя страна Асен Василев заяви, че ведомството ще продължи да подкрепя подобни програми, които се реализират в България.

Строителството на патрулните кораби е по линия на договор от 2020 г. между военното министерство и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG", която в последствие беше преименувана на „NVL B.V.&Co.KG".

Договорът включва строителството на два кораба, тип фрегата и логистичната им поддръжка за срок от три години след издаването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика